2024. március 28., csütörtök

Újabb támogatás várható a Zentai Közkórháznak

A Tartományi Nagybefektetési Alap idén a fül-orr-gége osztály fejlesztésére adna pénzt – Káderhiánnyal küzdenek a kórházban

A Tartományi Nagybefektetési Alap és a tartományi egészségügyi titkárság jóvoltából hat modern intenzív ággyal, s egy altatóberendezéssel gazdagodott a Zentai Közkórház.  Az ideggyógyászati osztályon elhelyezett modern ágyakat a tegnapi nap folyamán, Nebojša Malenkovićnak, a Tartományi Nagybefektetési alap igazgatójának a társaságában prof. dr. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi, szociális védelmi és népesedési titkár is megtekintette.

Az alap tavaly több mint 15 millió dinárt biztosított a kórház működéséhez elengedhetetlen felszerelés beszerzésére, az idén pedig 12 millió dinárt szándékoznak fordítani a kórház fül, orr, gége osztályának fejlesztésére.

A tartományi egészségügyi titkárság a Zentai Közkórházat kiemelt jelentőségű egészségügyi intézménynek tekinti – nyilatkozta Kopitović az intézményben tett látogatásakor, s elmondta azt is, hogy a jövőben is biztosítanak pénzt az intézmény számára elengedhetetlen berendezésekre. Az egészségügyi titkár ezek közül mindenekelőtt az EKG berendezéseket, valamint a defibrillátorokat emelte ki, de lényegesnek találta pénzt teremteni egy Computer tomográf beszerzésére is.

A tartományi titkár kritikával illette az ország egészségügyi politikáját is, mivel ez véleménye szerint előbb-utóbb gondot okoz majd a zentai kórháznak is.

– A közeljövőben négy sebész és egy aneszteziológus vonul nyugdíjba, a köztársasági minisztérium pedig nem tudja előre, kik vonulnak nyugdíjba, ezért nem is képeznek helyettük megfelelő szakembereket –fogalmazott.

A tartományi egészségügyi titkár szerint mielőbb változtatni kellene az egészségügyi politikának a betegágyak és az egészségügyi dolgozók számát meghatározó rendszerén is, s az illetékes minisztériumhoz, illetve a köztársasági parlamenti képviselőkhöz intézett követeléseikben, törvénymódosításokban szeretnék kiharcolni, hogy időben gondoskodjanak a megfelelő káderek képzéséről.

A találkozón Dr. Vasas Mihály a Zenta Közkórház igazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy elkezdték a kórházi osztályok intenzív részlegeinek a felújítását, aminek az újonnan beszerzett különleges betegágyak is a részét képezik. Elmondta, hogy a tavaly megítélt összegből egy komoly altatógépet is vásároltak, s heteken belül megérkeznek a korszerű, a betegek életfunkcióit kijelző monitorok is, amelyek a szívgyógyászati osztályra kerülnek majd. Az igazgató véleménye szerint a zentai kórházban továbbra is a káderhiány okozza a legtöbb gondot, s úgy fogalmazott, hogy a helyzet szinte kibírhatatlan, 33 személyt a saját eszközeikből kénytelenek fizetni, az anyagi lehetőségeik pedig igencsak korlátozottak.