2024. március 28., csütörtök

A színház segít a jelenünk értelmezésében

Andrási Attila: A színház hat, ha az életről, a jelenünket eredményező múltunkról szól

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Kié ez az ország? című előadása azt mutatja be, hogy a történelem hogyan gyalogol át az egyén, a kisember, a családok életén. Asszimilációról, elszakításról, egymásra találásról szól Daday Lórándnak az 1940-es években írt színműve. A történet főhőse Széplaky Vera, a ragyogó tehetségű színésznő, akit Erdélyből kitoloncoltak, a húszas, harmincas években Budapesten futott be jelentős színészi karriert, ám 14 év után elindul megkeresni fiát, akit kénytelen volt otthagyni Erdélyben. A fiú azóta már felcseperedett és körülmények hatására románná lett... A történet nem szűkölködik váratlan fordulatokban sem.

A bemutató Budapesten, a Duna palotában volt. Vajdaságban pedig elsőként a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben összegyűlt közönség láthatta  az előadást, amely itt is nagy sikert aratott, a publikum vastapssal köszönte meg a művészeknek a produkciót.

– Öröm az alkotó számára, ha a közönség így fogadja a munkánk gyümölcsét – hallottuk az előadás után Andrási Attila rendezőtől. -- A ragyogó színészi gárdával elég sokat dolgoztunk az anyagon. Öröm volt maga a munkafolyamat is és egy örömteli előadás született ebből. Ez egy közös alkotás volt nem pedig munka, mert azt vallom, nagyon fontos, hogy a színház ne munka legyen, hanem alkotás.

A múltat, jelent és jövőt bedaráló asszimilációról, nemzeti azonosságtudatról, identitás vesztésről és sok egyébről szól ez az előadás.

– Ezek teszik ki az életünket. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínházzal bejártuk a Kárpát-medencét, akkor tudatosult bennünk, hogy ezek általános jelenségek. Nem csak délvidéki, erdélyi, vagy felvidéki sajátosság. Úgy érzem, az előadásból süt a szeretet, tisztelet és nyilvánvaló, hogy van benne némi irónia is, hogy is ne lenne, látván ezt a valóságot, amelyben élünk. Ugyanakkor benne van az az öröm is, amely nélkül nem is lehetne élni, alkotni, az alkotást bemutatni még kevésbé – szögezte le a szabadkai származású rendező.

Legközelebb a szabadkai Népkörben láthatja a közönség a Kié ez az ország? című előadást. Magyarországon is több helyen játsszák a közeljövőben.

– Mi egy zsebszínház vagyunk, sajnos egyelőre nem elégséges támogatással, hogy kellő szervezőgárdát tudjunk alkalmazni a turnék megszervezésre. A felvidéki turné megszervezése elindult, az erdélyi megszervezését a következő héten indítom be, hisz onnan is jelezték az érdeklődésüket.

A budapesti bemutatón voltak az író leszármazottjai is. Daday Lóránd (1893-1954) Székely Mózes néven írta a színdarabjait, regényíró volt, akinek Csütörtök című regényét franciára is lefordították. – Amikor a Kié ez az ország? című színművére rátaláltam, láttam, hogy eredeti formájában nem tudjuk színre vinni, mert rengeteg szereplős darab. Más színházi korban íródott, van olyan jelenet, amelyben tizenkét statisztát vonultat fel. Jelentősen át kellett, hogy irjam a darabot, a szelleméhez, nem pedig a betűjéhez voltam hű, mert hat szereplő a legtöbb akivel mi utazni tudunk Kárpát-medence szerte.

– A színház hat, ha az életről, a jelenünket eredményező múltunkról szól, amely láttán értelmezni tudjuk a mát, amelyben élünk. Ilyen színház is kell, hogy legyen a Délvidéken, mint a miénk. Pillanatnyilag Erdélyben többet játszunk, mint a Délvidéken, és az anyaországban összehasonlíthatatlanul többet. Mindent megpróbálok megtenni azért, hogy állandóan jelen legyünk a Délvidéken. Minden pályázatra jelentkezünk. Ez, hogy egyáltalán most itt lehetünk, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri külön keretéből biztosított eszközöknek köszönhetjük. Reméljük, a szülőföldünkön rendelkezésre álló eszközök is nyitva lesznek előttünk, hogy minél több helyre elvigyük az előadásainkat, jó lenne, ha a Magyar Nemzeti Tanács is támogatna bennünket – hallottuk Andrási Attilától.

Mint megtudtuk, mivel idén Zilahy év van, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Zilahy A fehér szarvas című színművének színreviteléhez pályázik majd eszközökre. Ez évben az első világháború kitörésének 100. évfordulója van, de az 1918 őszirózsák – Zuhanó repülés című előadásunkban ezt már feldolgoztuk.

Március 3-án a Halottak Napjától Virágvasárnapig című előadást láthatta a zombori közönség, majd 7-én Hódegyházán, március 10-én Csókán lép fel a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház, 12-én Szentendrén állnak közönség elé, majd március 25-én a szabadkai Népkörben játsszák a Kié ez az ország? című előadást.

 Kié ez az ország?

Daday Loránd azonos című műve alapján írta és rendezte: Andrási Attila

Szereplők:

Jónás Gabriella

Szemerédi Bernadett

Dóczy Péter

Kálló Béla

Molnár Zoltán

Varga Tamás

Jelmez: Pesitz Mónika

Díszlet: Fekete Péter