2024. március 29., péntek

Wulff visszatér a szakmához

A német exállamfőt alaptalanul vádolták korrupcióval

Hamarosan visszatér eredeti szakmájához Christian Wulff német exállamfő. Várhatóan március elején az észak-németországi Hamburgban ügyvédi irodát nyit, amely gazdasági-jogi ügyekkel foglalkozik majd, de arab országokban és Törökországban működő cégek németországi képviseletét is vállalja.

A konzervatív CDU-párti Wulff 2012 februárjában kényszerült lemondani elnöki tisztségéről, miután a hannoveri ügyészség – jórészt a sajtóban megjelent vádak miatt – mentelmi joga felfüggesztését kérte a parlamenttől. Ő volt a II. világháború utáni Németország legfiatalabb államfője; hivatalát is ő töltötte be a legrövidebb ideig: csak 598 napig maradhatott tisztségében. A korábban Angela Merkel kancellár lehetséges utódjának tartott politikus karrierje ezen a pályán a lemondással véget is ért.

Azzal vádolták, hogy tartományi kormányfőként (tehát nem államelnöki minőségében) jogosulatlan előnyöket szerzett és nyújtott egyik barátjának, David Groenewold filmproducernek, akit tavaly novemberben – vele együtt – szintén perbe fogtak. Így lett az 54 éves Wulff az első a Német Szövetségi Köztársaság eddigi államfői közül, aki bíróság elé állt. Az ügy hatalmas hullámokat vetett az egész országban.

A vádhatóság szerint a producer a 2008-as müncheni sörfesztivál, a híres Oktoberfest idején kifizette az akkor épp alsó-szászországi miniszterelnökként tevékenykedő Wulff és felesége, Bettina 719,40 eurós szállodai- és vacsoraszámláját, amiért cserébe a politikus segített a jótékony barátnak pénzt szerezni a Siemenstől egy film forgatásához. Az ügyészség korrupcióként értékelte a sörfesztiváli számlakiegyenlítést, de a bíróság minapi ítéletében elutasította a bűncselekmény gyanúját, s felmentette a volt államfőt. A becsületét talán igen, de az elnöki posztot a bírák sem tudták visszaadni Wulffnak, ahogyan a kerékbetört politikai karrierjét vagy a botrány miatt tönkrement házasságát sem.

A bíróság már a – 2013 novemberében kezdődött – tárgyalás előtt jelezte neki, hogy húszezer euró pénzbüntetéssel megúszhatja az ügyet, az exelnök azonban visszautasította a javaslatot. Ragaszkodott ahhoz, hogy a törvény színe előtt „mossa tisztára nevét”, és oszlassa el a vele szemben felmerült vádakat és gyanút. Magabiztosan közölte: egészen biztos abban, hogy cáfolni tudja a vádakat, mert a hivatali ideje alatt „mindig betartotta az előírásokat”, nem követett el törvénysértést.

A német sajtó 2011 decemberében indított ellene kíméletlen hadjáratot. Az utóbbi időben azonban már olyan írásokat is lehetett olvasni a lapokban, hogy a média (kellő bizonyítékok híján) talán túl korán ítélkezett Wulff felett, és nem adta meg neki az ártatlanság vélelmét. A per teljesen megosztotta közvéleményt. Sokan kiálltak mellette (a médiahajsza áldozatának tekintették), mások viszont megbélyegezték állítólagos helytelen magatartásáért.

Az ítélethirdetés után Wulff kijelentette: megkönnyebbült, hiszen „győzött az igazság”. Hozzáfűzte: szülővárosában, Osnabrückben ismét politizálni fog a (kormányzó) konzervatív CDU-ban, amelyben a büntetőper idejére felfüggesztette a párttagságát. A CDU és a bajorországi testvérpártja, a CSU politikusai gratulációval üdvözölték, hogy a bíróság felmentette a korrupció vádja alól, és ezzel jogilag tisztázta.

A német médiát ugyanakkor kétségek gyötrik, és az ítélet nyomán alighanem teljes önvizsgálatra kényszerül. Választ kell adnia például arra kérdésre is, hogy mekkora felelőssége volt az ártatlanul megvádolt, és annak idején igen népszerű kereszténydemokrata államfő, Wulff megbuktatásában.