2024. április 20., szombat

A vajdasági magyarság kapaszkodója

Magyarkanizsa volt a VMSZ választási kampányának keddi állomása

A Vajdasági Magyar Szövetség a magyarkanizsai városháza dísztermében mutatta be a párt programját, vázolta fel a következő négyéves parlamenti ciklus kitűzött céljait a párt vezetőinek, képviselőjelöltjeinek jelenlétében. Ódor Bálint, a magyar külügyi tárca EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára is jelent volt az összejövetelen, beszédében egy egyszerűnek hangzó, de nem könnyen megválaszolható kérdést tett fel: Mit hozhat a vajdasági magyarságnak az uniós csatlakozás? Mint mondta, a válasz attól függ, hogy mi történik a hosszú csatlakozási folyamat ideje alatt, hogy sikerül-e megjeleníteni a vajdasági magyar érdekeket. Ahhoz, hogy Magyarország segíteni tudjon, egy olyan komoly partnerre van szüksége, mint amilyen a VMSZ – húzta alá Ódor.

A VMSZ listájának 13 magyarkanizsai jelöltje a párt elnökével és köztársasági képviselőivel (Fotó: Ótos András)

A VMSZ listájának 13 magyarkanizsai jelöltje a párt elnökével és köztársasági képviselőivel (Fotó: Ótos András)

Pásztor Bálint, a párt frakcióvezetője kiemelte, hogy a VMSZ szinte az egyedüli olyan párt a jelenlegi politikai színtéren, amelyik konkrét elképzelésrendszerrel rendelkezik a problémák megoldására. Véleményének adott hangot, hogy a vajdasági magyaroknak igen is joguk van állást foglalni az ország ügyeinek kérdésében.

Pásztor István pártelnök úgy fogalmazott, hogy a vajdasági magyar ember évek óta kapaszkodót keres, azt szeretné, ha gyermekei nem azon gondolkodnának, mikor mehetnek már el végre ebből az országból. Azt szeretné, ha eljönne az a nap is, amikor a már külföldön élő szerettei is visszatérhetnének ide. Pásztor aláhúzta: a VMSZ azt fogalmazta meg választási programjában, mi jelenti ma a vajdasági ember kapaszkodóját.