2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Ingyenes telek a Luvatának, várják az olaszokat

A nagybecskereki önkormányzat várhatólag már a jövő héten szerződést ír alá a svéd székhelyű Luvata Heat Transfer Solutions nemzetközi kompániával, amely Nagybecskereken épít gyárcsarnokot.

A nagybecskereki önkormányzat várhatólag már a jövő héten szerződést ír alá a svéd székhelyű Luvata Heat Transfer Solutions nemzetközi kompániával, amely Nagybecskereken épít gyárcsarnokot. Ehhez megteremtődtek a feltételek, miután a szerbiai kormány jóváhagyta az önkormányzat elhatározását, hogy a beruházónak ingyenes telket biztosít üzemének felépítéséhez. A Délkelet-Écska nevű nagybecskereki ipari övezetben a multinacionális társaság 57 735 négyzetméter földterületet kap.

Ez lesz a Luvata első szerbiai beruházása, a legnagyobb a Balkán-félszigeten – közölte Ivan Bošnjak polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón. A Luvata 37 országban van jelen, a nagybecskereki üzemében kezdetben mintegy kétszáz, főleg női munkaerőt foglalkoztatna. Végső célja, hogy hétszáz dolgozónak adjon munkát. Az építkezés első szakaszában két, összesen tízezer négyzetméteres munkacsarnokot emelnek fel. A Luvata hőcserélő berendezések és a termodinamikai eszközöknél használt technikai elemek gyártásáról ismert, és a szoláris berendezések, valamint a szélgenerátor-alkatrészek vezető gyártói közé sorolják. Nagybecskereken a termodinamika terén alkalmazott berendezések, pontosabban fűtő- és hűtőberendezéseknél használt hőcserélők gyártását irányozták elő.

Azt is bejelentették, hogy Nagybecskereken várják az olasz Sitip társaság képviselőit is. Az autóiparban használatos szintetikus és elasztikus szöveteket gyártó cég már részben jelen van a Béga menti városban (a Fulgarral való együttműködésük révén). Az a szándékuk, hogy az Északnyugat-Elemér ipari övezetben tízhektáros területen építsenek munkacsarnokokat. Részükre 50 százalékos kedvezményt hagyott jóvá az önkormányzat, amit a szerbiai kormánynak kell majd szentesítenie. Kezdetben százötven, később ötszáz munkahely megnyitását tervezik.