2024. április 19., péntek

Bővült a Közegészségügyi Intézet felszereltsége

Tavaly májusban kezdődött Zomborban a DriWas (Drinking Water Safety – Quality Assessment of Cross-Border Subsurface Water Body in the Baja–Sombor Region) IPA-projektum, amelynek célja a felszín alatti vizek és ivóvíztartalékok minőségének ellenőrzése a Baja–Zombor régió közös, föld alatti víztározó rétegben. A projektum hordozója Zombor város, partnerei pedig a zombori Közegészségügyi Intézet, a Nemzeti Környezetügyi Intézet bajai, Alsó-Duna-völgyi kirendeltsége, illetve a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Tekintettel, hogy a városi vízgyárakon kívül nagyon sok a magánterületen, magáncélra fúrt kút, amelyek ugyanabból a rétegből termelik ki a vizet, amennyiben ezek közül bármelyiknél technikai vagy bakteriológiai szennyeződés következik be, az minőségromlást idézhet elő mind a régió szerbiai, mind magyarországi területén. Ennek megelőzése érdekében a projektum első szakaszában megkeresték a régióban az összes kutat, Nyugat-Bácskában 120-at, bejelölték őket a GPS-térképen, megvizsgálták technikai és vízminőségüket.

A szerb–magyar közös projektum keretében két korszerű, az ivóvíz minőségének ellenőrzésére szolgáló készüléket kapott a zombori Közegészségügyi Intézet. Minapi átadásukkor dr. Dragoslava Čubrilo, a higiéniai és humán ökológiai központ vezetője elmondta, hogy a 60 000 euró összértékű berendezésekkel pontosan meghatározható a víz szerves széntartalma, illetve az ECD (elektronbefogadási) detektorral működő gázkromatográf segítségével kimutathatók a vízben a növényvédő szerek, nehézfémek és egyéb anyagok.

A projektum végcélja a minőségi ivóvíz tartós, hosszú távú biztosítása, erre mintegy félmillió eurót fordít az Európai Unió, az összeg fele-fele arányban oszlik meg a két ország együttműködő partnerei közt, akik több mint egy évig dolgoztak a közös cél érdekében.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Danijela Stanković Varićak tartományi egészségügyi titkárhelyettes, Tatjana Đurić tartományi településrendezési, építkezési és környezetvédelmi segédtitkár, dr. Lazar Račič, a helyi önkormányzat közegészségügyért és szociális politikáért felelős megbízottja, valamint dr. Srđan Merei, az immár kilencven esztendeje működő Közegészségügyi Intézet igazgatója.