2024. március 29., péntek

Bíróság előtt kell felelnie a Vodokanal leváltott igazgatójának

Bűnvádi feljelentést tett elődje ellen Aleksandar Marić, az óbecsei Vodokanal Közvállalat megbízott igazgatója. Mivel a Vodokanal felügyelőbizottságának gyanúja szerint Slobodan Mitrović korábbi igazgató több esetben is visszaélt hatalmi helyzetével, rendkívüli revízióra kértek fel egy külsős céget, amely a vállalat Mitrović igazgatásának 2012. augusztus 1-je és 2013. október 25-e közötti időszakát vette górcső alá. A vizsgálat megállapította: a vállalat ebben a periódusban számos esetben megsértette a közbeszerzési, a költségvetési és a könyvelési törvényt is.

Az óbecsei Alapfokú Ügyészségen megtett bűnvádi feljelentés értelmében Slobodan Mitrovićtyal szemben alapos a gyanú, hogy a közbeszerzési törvény megszegésével kötött szerződést a járművek karbantartására, kotrógépek és terepjárművek beszerzésére, valamint több felújítási és kivitelezési munkára is. A Vodokanal ezenkívül – ugyancsak szabálytalan módon – speciális karbantartási munkával bízta meg az Eko-vode vállalatot, amelynek Mitrović egészen tavaly szeptemberig százszázalékos tulajdonosa volt.

A vizsgált időszakban több használt autóra is szert tett a vállalat, ezek között még 1975-ös évjáratú is volt. A szakemberek szerint ezek a járművek már a beszerzéskor sem voltak üzemképesek, és a revízió idején csak egyetlen autó rendelkezett ezek közül műszaki vizsgával. Közbeszerzési eljárást ebben az esetben ugyan lefolytattak, de az nem volt szabályos, ahogy ezeknek a „veterán autóknak” a szervizelése sem. A vállalat a vizsgált időszakban összesen 43 millió dinárt fizetett ki különböző beszállítóknak, de csak 26,7 millió dinár értékben tudott szerződéseket bemutatni a Közbeszerzési Igazgatóságnak.

A bűnvádi feljelentésen kívül Marić a Korrupcióellenes Ügynökségnek is beszámolt elődjének kétes ügyleteiről, egyben arra kérte az ügynökséget: amennyiben Slobodan Mitrović nem jelentette tulajdonosi részesedését az Eko-Vode vállalatban, tegyen ellene bűnvádi feljelentést, továbbá az összeférhetetlenség miatt sújtsa pénzbüntetéssel a leváltott igazgatót.
A revizorok szerint a közvállalat likviditását befolyásolta a foglalkoztatottak megnövekedett száma, a tervezettnél jóval nagyobb reprezentációs kiadás, valamint a járművek mosására és javítására elköltött tetemes összeg is. Mivel adományok címén szerződés nélkül is osztottak ki pénzeket, ezeket vissza kell követelni, és tarthatatlan az alacsony megfizettetés is, aminek következtében a Vodokanalnak 60 millió dináros kinnlévősége van.

A feljelentésben felsorolt jogsértésekért hat hónap és öt év közötti börtönbüntetés róható ki.