2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉSEK

Pályán a vb-résztvevők

Szerbia Dublinban Írország vendége lesz, Magyarország Győrben Finnországot fogadja

Mind a 32 világbajnoki résztvevő labdarúgó-válogatott pályára lép a hét közepén felkészülési mérkőzésen. Összesen kilenc találkozót rendeznek, amelyen két olyan csapat csap össze egymással, amely nyáron egyformán szerepelni fog a brazíliai tornán.

A meccsek közül kiemelkedik a spanyol–olasz párharc. A két gárda az elmúlt években több nagy tornán összeakadt egymással és egy kivételtől eltekintve mindig rendkívül szoros és izgalmas mérkőzést játszott. A 2008-as Európa-bajnokság negyeddöntőjéből a végső győztes spanyolok gól nélküli döntetlent követően büntetőkkel jutottak tovább, a négy évvel későbbi kontinensviadalon pedig előbb a csoportmeccsek során döntetlen született, majd a fináléban már simán, négy góllal nyertek a spanyolok, megvédve ezzel a címüket. A legutóbbi randevúra tavaly nyáron a Konföderációs Kupán került sor, akkor az elődöntőben szintén 11-esekkel nyertek Vicente del Bosque játékosai.

A másik nagy érdeklődésre számot tartó meccs a francia–holland lesz. A hazaiak 17 éve nem nyertek mostani riválisuk ellen, az azóta játszott három meccsen kétszer kikaptak, egyszer döntetlent értek el.

A vb-rendező és tavaly Konföderációs Kupa-győztes Brazília ezúttal az előző vb házigazdájával, a Dél-afrikai Köztársasággal szemben tesztelheti, hol tart a felkészülésben.

SZERB VÁLOGATOTT

„Mindenkit legyőzhetünk”

A szerb labdarúgó-válogatott ma 20.45 órakor (RTS1) Dublinban barátságos mérkőzést játszik Írországgal. A szerb válogatott a mérkőzés előtt két edzést tart az ír fővárosban, ahová a szerb légiósok nagyobb része egyenesen a klubjukból érkeztek meg, Ljubinko Drulović megbízott szövetségi kapitány tehát „abból főz majd”, ami a rendelkezésére áll.

Egységes vélemény szerint az írek jelenleg megfelelő ellenfelek lesznek, egyrészt azért, mert a második kalapból húzták ki őket az Eb-selejtezőkre, másrészt pedig azért, mert a szerbek leszerepeltek a világbajnoki selejtezőben, s most az a legnagyobb feladat, hogy újrakovácsolják azt a csapatot, amelyet a nevek hallatán nyugodtan vb-re való gárdának lehet nevezni.

Drulović jó szakembernek számít, s mindjárt ki is jelentette, neki nem az a fontos, ki énekli a himnuszt, s ki nem. Előző sikerei révén azt lehet gondolni, hogy a „nagyválogatottal” is sikeres lesz, de erre nem szabad előre mérget venni, mert a szerb labdarúgásban nem csak ez számít, s ezzel ő is tisztában van, de nyilván nem lehet úgy irányítani, mint az elődjét. Fővárosi berkekben máris arról regélnek, hogy júniustól nem ő irányítja majd az Eb-selejtezős időszakot, de ez valószínűleg annak a függvénye, az addigi időszakban milyen eredményeket ér el a válogatottal, s megtalálja-e a közös hangot a szerb foci hatalmasaival. Lesz, ahogy lesz, Drulović számára jó hír, hogy a válogatott gerince jól ismeri egymást, s rangos csapataikban kezdőemberek, tehát formában vannak.

A szerb válogatott az utóbbi években többször is játszott a szigetországi csapatokkal (Siniša Mihajlović vezetése alatt is Írországgal kezdte meg a felkészülést a csapat, csak Belgrádban), s ezt kihangsúlyozta maga a megbízott kapitány is, aki egyértelművé tette, hogy győzelemre játszanak. A szokásos szerb optimizmust valamelyest alátámasztja az a tény, hogy senki sem sérült, s olyan visszatérők vannak a csapatban, mint Adem Ljajić, aki kegyvesztett lett az előző kapitánynál (nem énekelte az említett himnuszt), de a szerb labdarúgás egyik legnagyobb tehetségének tartanak. Az Olaszországban légióskodó játékos szerepe egyelőre nem ismert az emlegetett 4-2-3-1-es formációban, de több helyen is bevethető, akár a középpályán, akár a támadósorban. Ő, és játékostársai szokásaikhoz híven váltig azt állítják, hogy mindent megtesznek a sikeres szereplés érdekében, s abban is biztosak, hogy mindenkit legyőzhetnek, de azért óvatosságra intenek, mert szerintük elmúltak azok az idők, amikor biztos győzelemre, pontokra lehet számítani egy-egy ellenfél kapcsán.

Szerbia bő kerete, kapusok: Vladimir Stojković, Željko Brkić.

Védők: Antonio Rukavina, Branislav Ivanović, Dušan Basta, Aleksandar Kolarov, Nenad Tomović, Milan Biševac, Nemanja Gudelj.

Középpályások: Radoslav Petrović, Nenad Krstičić, Ljubomir Fejsa, Nemanja Matić, Adem Ljajić, Dušan Tadić, Zoran Tošić.

Támadók: Filip Đorđević, Stefan Šćepović, Lazar Marković, Miralem Sujelmani.

MAGYAR VÁLOGATOTT

A finn csapatkapitány örülne a döntetlennek

Egy döntetlennek már nagyon örülnék – nyilatkozta a Magyarország–Finnország győri barátságos labdarúgó-mérkőzés (18 óra, Sport1) előtti napon Niklas Moisander, a vendégek csapatkapitánya.

Mint mondta, jó ellenfélre, nagyon kemény mérkőzésre számítanak; az új magyar kapitányból még nem tudtak felkészülni, de a játékosokból alaposan sikerült. Hozzátette: a mérkőzés lehetőséget ad arra, hogy kiismerjék a magyar csapatot, amellyel azonos csoportban szerepelnek az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkön.

Az Eb-selejtező sorsolását elégedetten értékelte, mert szerinte nehezebb ellenfeleket is kaphattak volna, de tisztában vannak azzal, hogy három nagyon erős csapattal kell majd játszaniuk. A finn együttes erősségeként azt említette, hogy évek alatt szokott össze a társaság, ugyanannak az edzőnek az irányításával.

Kérdésre válaszolva az Ajax Amsterdam csapatában játszó Niklas Moisander azt mondta, tudják, hogy Dzsudzsák Balázsnak „nagyon erős a bal lába”. Megjegyezte, ő ismeri a legjobban a magyar szélsőt, mivel korábban már több klubmérkőzésen játszott ellene.

Mixu Paatelainen szövetségi kapitány arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy nagyon nehéz mérkőzésre számít, mivel nagyon gyors és technikás a magyar együttes, de az eredmény nem most, hanem ősszel, a tétmérkőzésen lesz fontos, ezúttal a tapasztalatszerzésen van a hangsúly.

Az Eb-selejtezők kapcsán úgy nyilatkozott, Görögország papíron és gyakorlatban is nagyon erős ellenfél lesz, de mögötte kiegyenlítettebb a mezőny. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy a magyar és a román együttes is erősebb a finn válogatottnál, de Észak-Írországot is nehéz riválisnak gondolja.

Személy szerint azt gondolom, hogy a csoport második legerősebb válogatottja a magyar jelenleg – jelentette ki Mixu Paatelainen.

Felkészülési mérkőzések: Japán–Új-Zéland (11.40), India–Banglades (13.30), Burundi–Ruanda (14.30), Grúzia–Liechtenstein, Irán–Guinea, Koszovó–Haiti (15.00), Azerbajdzsán–Fülöp-szigetek, Litvánia–Kazahsztán, Zambia–Uganda (16.00), Bulgária–Fehéroroszország (16.45), Burkina Faso–Comore-szigetek, Mauritnia–Niger (17.00), Magyarország–Finnország (Sport1, 18.00), Albánia–Málta, Algéria–Szlovénia, Görögország–Koreai Köztársaság, Montenegró–Ghána, Mozambik–Angola (18.00), Dél-afrikai Köztársaság–Brazília (Arena Sport 1, Story 4, 18.00,), Bosznia-Hercegovina–Egyiptom, Csehország–Norvégia, Izrael–Szlovákia (18.30), Andorra–Moldova, Botswana–Dél-Szudán, Kolumbia–Tunézia, Ciprus–Észak-Írország, Macedónia–Lettország, Namíbia–Tanzánia, Szenegál–Mali (19.00), Luxemburg–Zöld-foki Köztársaság, Törökország–Svédország (19.30), Gibraltár–Észtország, Marokkó–Gabon, Ukrajna–Egyesült Államok (20.00), Románia–Argentína (Sportklub (sz), 20.00), Ausztria–Uruguay, Svájc–Horvátország (HRT2, 20.30), Belgium–Elefántcsontpart, Lengyelország–Skócia, Wales–Izland (20.45), Írország–Szerbia (RTS1, 20.45), Németország–Chile (Sport1, Arena Sport 4, 20.45,), Ausztrália–Ecuador, Anglia–Dánia (21.00), Franciaország–Hollandia (Digi Sport 1, Arnea Sport 3, 21.00,), Portugália–Kamerun (21.45), Saint Lucia–Jamaica (22.00), Spanyolország–Olaszország (Sport2, Sportklub (sz), 22.00), Honduras–Venezuela (0.00), Mexikó–Nigéria (2.30), Costa Rica–Paraguay (3.00).