2024. április 26., péntek

Egy toleránsabb fővárosért

Belgrádi választási programját mutatta be a Vajdasági Magyar Szövetség

A VMSZ belgrádi szervezete másodszor vesz részt a köztársasági parlamenti választások kampányában, és indul a belgrádi helyi önkormányzati választásokon is. A két évvel ezelőtti köztársasági szintű választásokon mintegy ezer szavazatot gyűjtöttek be Belgrád területén. Nebojša Marjanović, a szervezet vezetője lapunknak elmondta: a számítások szerint most, a részvételi arányoktól függően, három–hétezer szavazatra lenne szükség ahhoz, hogy a párt be tudjon juttatni egy képviselőt a városi képviselő-testületbe, vagyis ahhoz, hogy át tudja lépni a természetes parlamenti küszöböt.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A párt fővárosi szervezete egyébként most alakult valódi városi szervezetté, miután Zimonyban is megalakult egy helyi szervezet. Ennek a jelen pillanatban 15 tagja van, a VMSZ belgrádi szervezete ezáltal összesen 82 tagot számlál. A városi bizottság elnöke elmondta, egyszerű helyi szervezetként nem tudtak tovább politizálni egy tizenhét községből álló nagyvárosban, ahol összesen 1,6 millió szavazópolgár él. Nem csupán a párt tagságának száma növekedett azonban az elmúlt évek során, annak nemzetiségi összetétele is nagyban megváltozott. A helyi szervezet létrehozásakor annak nyolcvan százalékát a többségi nemzet tagjai képezték, ma viszont a szervezet tagságának a fele magyar, ami indokolttá tette, hogy a párt kisebbségi pártként vegyen részt a belgrádi megmérettetésen.

A VMSZ fővárosi választási programját részletezve hétfőn a párt székházában Marjanović kiemelte, hogy egy olyan Belgrádért fognak harcolni, mely multikulturális, multietnikumú és többvallású közegként létezik, s melyben senkinek sem kell a jövőben megváltoztatnia a vezetéknevét csak azért, mert nagyobb biztonságban érezné magát, ha annak valódi szerb hangzása lenne. Ha sikerül bejutniuk a városi képviselő-testületbe, a főváros közlekedésének a javításáért, a jegyek megfizettetési rendszerének módosításáért és a megfizettetési szolgáltatást végző vállalat fővárosi kézbe történő visszahelyezéséért fognak harcolni. Javítani szeretnék a köztisztasági közvállalat működését is, továbbá hatékonyabbá szeretnék tenni az elektronikus ügyintézés rendszerét. Bár nem kifejezetten a város hatáskörébe tartozó kérdéseknek számítanak, a párt a városi képviselő-testületben az oktatásügy és az egészségügy helyzetének javításáért is síkra tervez szállni. Marjanović elmondása szerint polgármesterjelöltet nem állítanak, az ugyanis komolytalan lépésnek számítana, tekintettel a párt erejére a fővárosban. A VMSZ választási szlogenje: Belgrád mindenkié!
A fővárosi választási program bemutatóján részt vett Kovács Elvira és Pék Zoltán köztársasági képviselőjelölt, továbbá Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is.

Kovács Elvira azt mondta, a rendkívül gyorsan összegyűjtött 1500 belgrádi aláírás nagy mértékben indokolja a VMSZ fővárosi politizálását. A köztársasági szintű választásokról szólva aláhúzta, ez az egyetlen olyan politikai szervezet, amelyik nem él abban a tévhitben, hogy elnökválasztások lesznek márciusban, mások ugyanis program helyett elegendőnek vélik a pártvezető képét reklámozni a nagy hirdetőtáblákon. A párt választási programjának középpontjában a magyarság áll, ám arra polgári programként is tekinteni lehet, hiszen a gazdaság, az egészségügy, a szociális kérdések területét is felöleli – közölte.

Pék Zoltán arra fektette a hangsúlyt, hogy nagyon fontos lenne ismét öt képviselőt bejuttatni a szerbiai képviselőházba, hiszen legalább ennyi képviselőre van szükség a frakció létrehozásához, ami több időt jelent a felszólalásokra, a párt álláspontjainak ismertetésére. Erre pedig az olyan fontos törvények meghozása végett lesz szükség a következő négy évben, mint amilyen a csődeljárásról szóló jogszabály vagy éppen a munkatörvény – állapította meg Pék.