2024. március 28., csütörtök

Vádemelés a fejlesztési bank ügyében

Hat személyt terhelnek azzal, hogy visszaéltek az intézmény nyújtotta hitelekkel és banki garanciákkal

A Szervezett Bűnözéssel Megbízott Ügyészség visszaélés miatt kedden vádat emelt a Vajdasági Fejlesztési Bank volt négy munkatársa és két üzletember ellen, írja a Tanjug hírügynökség.

Biljana Jovanovićot és Goran Kostićot, a VFB végrehajtó bizottságának volt elnökeit, Jelena Kokelj-Protićot és Slobodan Bajinát, a VFB hitelbizottságának tagjait, Dušan Borovica üzletembert és Željko Jovovićot, az Unihemkom tulajdonosát azzal terhelik, hogy visszaéltek a VFB nyújtotta hitelekkel.

A bank volt munkatársai, akik ellen vádat emeltek, 2010. július 2. és 2012. október 8. között a szükséges biztosítékok nélkül hagytak jóvá hiteleket Borovica és Jovović vállalatainak.

Borovica esetében 2,7 milliárd dinár értékben 28 banki hitelről és 16 banki garanciáról van szó, amelyeket a VFB az üzletember tulajdonában álló különböző vállalatoknak hagyott jóvá. Jovović esetében 800 millió dinár értékben 5 banki hitelről és egy banki garanciáról van szó.

A VFB-ben tavaly április elején indult el a csődeljárás. A bank tulajdonának egy részét, valamint ügyfeleit a Postabank vette át. A VFB a valamikori Metals Bank feltőkésítésével alakult meg 2009-ben.