2024. április 26., péntek
HAJDÚJÁRÁS

Körkép idénykezdés előtt

A hajdújárási Vinogradar felnőttcsapata 7 győzelemmel, 4 döntetlennel és ugyanennyi vereséggel a 6. helyen zárta a szabadkai körzeti liga őszi idényét. Az első győzelemre a 7. fordulóig kellett várniuk a zöld-fehér szurkolóknak – addig négy döntetlen és két vereség volt a mérleg –, ám a gunarasi Olimpia feletti diadalt követően magára talált a csapat, és hazai pályán az AFK-t, a Krivaját, a tóthfalusi Olimpiát és a njegoševói Proletert, idegenben pedig a szikicsi Njegošt és a moholi Bácskát is két vállra fektette.

– Figyelembe véve azt, hogy mennyire gyengén kezdtük a bajnokságot, a hatodik helyet jó eredménynek tartom. Az ősz második része már sokkal jobban sikerült, remélem, a tavasz még jobb lesz. A mutatott játék viszont a bajnokság elején sem volt rossz, hiszen rengeteg helyzetet kihagytunk, a szerencse elpártolt tőlünk, a folytatásban azonban már a játékhoz eredmények is párosultak – mondta Haskó István, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke.

Mint általában minden csapatnál, a Vinogradarnál is néhány változás történt a téli átigazolási időszakban. A csapatot elhagyta az eddigi első számú kapus, Stevica Dragosavljević (szabadkai Champions futsalcsapat) és Nagy Balázs (Tápé), és elképzelhető, hogy Nagy Torma Ricsárd is távozik, de még nem lehet tudni, hol folytatja pályafutását. Az érkező oldalon Csapó Krisztián (Csantavér) és Dario Zvekanov (Žednik) neve szerepel, valamint visszatér a csapatba néhány olyan játékos (Bojan Pejić, Radics Krisztián), akik sérüléssel bajlódtak.

A felkészülést Jovica Čučković eddigi vezetőedző irányításával február elsején kezdte a csapat. Az eddig lejátszott barátságos mérkőzéseken a Vinogradar 1:0-ra verte az Elektrovojvodinát és a Bordányt, a Tompa csapatával 3:0-s vezetést kiengedve 3:3-ra végzett, de ezen a találkozón két vendéggól is lesből született, a Jánoshidától pedig 3:0-s vereséget szenvedett (ugyanezzel a magyar csapattal a Horgos 3:3-as döntetlent ért el).

– Ezeken a mérkőzéseken nem is az eredmény a fontos, hanem inkább a mutatott játék. A Tompa elleni mérkőzés különösen tetszett, a fiúk nagyon szépen játszottak, és ez reménykedésre ad okot a tavaszt illetően. A tavaszi idényben célunk az első ötbe való kerülés. Sajnos, feljutási reményeink nincsenek, már azt is hatalmas eredménynek tartjuk, hogy a csapatot egyben tartottuk és hogy a klubot fenn tudjuk tartani, tudván azt, mennyire nincs pénzünk. Bosszant a játékosok Magyarországra való távozása. Serdülőcsapatunkból is néhányan ott folytatják pályafutásukat. A Tompa elleni meccsünkön a vendégcsapatban kevesebb magyar volt, mint nálunk, és a magyarországi csapat tagjai szerbül kommunikáltak a pályán. A távozás oka abban keresendő, hogy mi a feltételeken kívül mást nem tudunk nyújtani a fiataloknak, így már aprópénzért elmennek innen. Ha itt munkahelyet kapnának, lenne jövőképük, akkor biztos a maradás mellett döntenének – mondta az elnök.

Az 5. helyen végzett serdülőegyüttes jelen pillanatban edzőt keres, az ún. kiskakasokkal pedig Kmec Andor foglalkozik, aki egy hónapja vette át a 18-20 fiatal reménységgel való munkát. Hetente négy edzés szerepel a programban, főleg a koordinációra, a technikára és a gyorsaságra helyezik a hangsúlyt.

– A tavaszi idényben konkrét elvárásaim nincsenek, ősztől várok jobb eredményeket a csapattól. A gyerekek hozzáállása egyre komolyabb, mindenkivel elégedett vagyok, de leginkább Kovács Auréllal és a csapatkapitány Szalma Bálinttal, akik mindig fegyelmezettek és motiváltak munka közben. Játékosaink egy része még nem is ebbe a korosztályba (2001–2002) tartozik, hanem jóval fiatalabb. Lejátszottuk első barátságos mérkőzésünket, melyen 6:3-ra vertük az oromi Šampiont, s ezzel több mint egy év után újra meccset nyertek a gyerekek. A tavaszi idény folyamán minimum három győzelmet várok a csapattól, és remélem, elmozdulunk a sereghajtó pozíciójáról – mondta Kmec.

A csapat egyik legígéretesebb játékosa a királyhalmi Kovács Aurél, aki az ősz minden mérkőzését végigjátszotta.

– A csapat sokkal jobb, mint amit a táblázat mutat, de ősszel az erőnléttel akadtak komoly gondjaink. Szeretném, ha tavasszal néhány hellyel feljebb lépnénk – mondta a középpályás.

A még fiatalabbakkal, a 2004–07-es korosztállyal Tešić Ervin és Nagy Torma Ricsárd foglalkozik. A huszonhárom fős kerettel nemcsak kint a pályán, hanem a hajdújárási és a királyhalmi általános iskola tornatermében is készülnek. Az említett tanintézmény igazgatónője, Szűcs Anna ingyen és bérmentve a fiatalok rendelkezésére bocsátotta a tornatermet. A gyerekek több, főleg magyarországi tornán vettek részt az elmúlt időszakban, a legjobb eredmény pedig a Bozsik-program keretében megtartott szegedi tornán való első (2003–04-es korosztály) és második (fiatalabb korosztály) hely volt. Rengeteg meghívást kapnak, a szentesiek már jelezték, szeretnék, ha az idei karácsonyi tornán ott lennének a hajdújárásiak.

– Az elkövetkező időszakban főleg kinti tornákon veszünk majd részt, a tavasz és a nyár folyamán Hajdújáráson is szerveznénk majd néhány megmérettetést a kicsik számára. Továbbra is várjuk a focizni vágyó fiatalokat. Aki kedvet érez a labdarúgáshoz, jelentkezzen nyugodtan, és kapcsolódjon be edzéseinkbe – mondta Tešić.