2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS – MAGYAR NAGYDÍJ

Štefanek látványos aranya

Tegnap Szombathelyen befejeződött a Polyák Imre-emlékverseny, amely az év egyik legrangosabb tornájaként, a Magyar Nagydíjként van jegyezve a világon. Milorad Dokmanac, a Szerbiai Birkózószövetség főtitkára a szombati versenynap után jelentkezett, s beszámolójában örömmel újságolta el, hogy Davor Štefanek aranyérmes lett, Nemes Viktor pedig bronzérmet szerzett.

Davor Štefanek (balról) látványosan birkózik új súlycsoportjában, a 66 kg-ban (Fotó:  MTI)

Davor Štefanek (balról) látványosan birkózik új súlycsoportjában, a 66 kg-ban (Fotó: MTI)

A szabadkai versenyző menetelése valóban parádés volt, hiszen a döntőig vezető úton négy tusgyőzelmet aratott, többek között az olimpiai és világbajnok iráni Noruzi ellen. Davor a döntőben óriási csatát vívott a grúz Davitajával, aki az első menetben 4:0-ra vezetett, s Štefanek onnan fordított 7:6-ra. A szerbiai válogatott ezzel 1000 euró jutalmat kapott, s jogot arra, hogy fellépjen az azerbajdzsáni Grand Prix-n. A 66 kg-os súlycsoportban még két szerbiai versenyző indult, Aleksandar Maksimović és Nemes Máté. A belgrádi versenyző az 1. fordulóban a már említett iránitól kapott ki, a zentai fiút pedig 6:2-re a finn Valimaki győzte le, akit később szintén Štefanek küldött a lelátóra.

A 75 kg-os súlycsoportban 20 versenyző volt. Nemes Viktor az 1. fordulóban szabad volt, a másodikban a japán Takehirit verte meg, a negyeddöntőben pedig a lengyel Kutunyczot. A vereséget az elődöntőben az iráni Abdolvali mérte rá, a bronzmérkőzésen pedig újabb lengyelt, Pczepiorkát múlta felül.

A többi szerbiai fellépő, Frísz Krisztián (59 kg), Báló Petar, Dragutin Đukić (mindketten 80 kg), Dejan Franjković (98 kg) és Nemanja Pavlović (130 kg) nem ért el kimagasló eredményt.

Az első versenynapon a házigazda magyaroknak nem sok babér termett, hiszen Lőrincz Viktor révén csak egy bronzéremre tellett. Viktor a grúz Kobliasvilitől kapott ki 9:4-re, a bronzmérkőzésen pedig egy intés döntött a javára a horvát Žugajjal szemben. Tegnap azonban már teljes volt a hazai öröm, hiszen Viktor testvére, Lőrincz Tamás révén megszületett az aranyérem is. A döntő itt sem hozott pontot, hanem leléptették ellene a grúz Tszhadaját. A magyar tábor azért nem volt felhőtlenül boldog, mert két sérülés is történt: Módos Péter könyökét begipszelték, de törés nincs, Kéri Zoltán viszont keresztszalag-szakadást szenvedett.

Csapatban végül Irán nyert Magyarország és Grúzia előtt.

Érmesek, 59 kg: 1. Reihanpur (iráni), 2. Bilici (török), 3. Berge (norvég) és Ota (japán). 66 kg: 1. Štefanek (szerbiai), 2. Davitaja (grúz), 3. Noruzi (iráni) és Tommesen (norvég). 71 kg: Lőrincz Tamás (magyar) 2. Tszhadaja (grúz), 3. Culukindze (grúz) és Karimi (iráni). 75 kg: 1. Madsen (dán), 2. Abdvali (iráni), 3. Nemes Viktor (szerbiai) és Datunasvili (grúz). 80 kg: 1. Ahlagi (iráni), 2. Gaderian (iráni), 3. Bácsi Péter (magyar) és Huszeinov (azeri). 85 kg: 1. Nematpur (iráni), 2. Kobliasvili (grúz), 3. Lőrincz Viktor (magyar) és Gegesidze (grúz). 98 kg: 1. Ildem (török), 2. Nielsen (norvég), 3. Timoncini (olasz) és Varga Ádám (magyar). 130 kg: Kayaalp (török), 2. Babadzsanzade (iráni), 3. Mizgaitis (litván) és Eurén (svéd).