2024. március 29., péntek

Erdélyi a sírból hozta vissza és nyerte meg a döntőt

A nőknél a tíz szuperligás klubból három nevezett be versenyzőket az országos bajnokságra

Szerbia férfi és női országos bajnoka is Franciaországban légióskodik. A férfiaknál a Rouen játékosa, Marko Jevtović nyerte meg a tornát, a nőknél pedig a Serrist erősítő Erdélyi Annamária győzelmével ért véget Szabadkán az országos felnőttbajnokság, amelyet a helyi asztalitenisz-szövetség szervezett meg.

Jevtović a döntőben nagy küzdelem és hét játszma után válogatottbeli társát, a temerini Pető Zsoltot győzte le, aki az idényben remekül szerepel az osztrák Walter Wels színeiben. A négy között két Pető is volt, ugyanis Zsolt bátyja, Zoltán jelezte, nem járt még el felette az idő, s attól függetlenül, hogy a 2013/2014-es idényben az I. ligás Versecben szerepel, a szuperligás játékosoknak még mindig van félnivalójuk ellene.

A nőknél a negyeddöntő eredményei a papírformának megfelelően értek véget, leszámítva Marija Galonja győzelmét a Top 16 győztese, Andrea Todorović (243. a világranglistán) ellen. Az elődöntőben Erdélyi (135.) Molnár Mónikát (215.) győzte le, míg a zentai Makszuti Anetta (298.) Galonja ellen nyert. A döntőben Makszuti 3:2-es játszmaelőnyénél 6:2-re vezetett, de Erdélyi fordított, s ugyanez volt a helyzet a hetedik szettben is, amikor Erdélyinek szintén 2:6-ról sikerült nyernie, ezzel bizonyította, hogy jelen pillanatban ő az ország legjobb női asztaliteniszezője. Fehér Gabriella, aki a világranglista alapján a második számú szerbiai játékos (154.), három hónapja sérült, ezért hagyta ki a Top 16-ot és az országos bajnokságot is.

– Járok terápiára, már javul a térdem, de elkerülhetetlen a műtét. Spanyolországban már feliratkoztam a listára, várom, hogy időpontot kapjak, és akkor megoperálnak – mondta Fehér.

Férfi párosban az egyéni döntősök nem engedélyeztek semmilyen meglepetést: magabiztosan menetelve fektették két vállra valamennyi ellenfelüket, így az aranyérem a Pető Zs./Jevtović kettősé lett, miután a döntőben négy játszmában nyertek a nagybecskereki Banat játékosai, Nagy Némedi Valentin és Uroš Gordić ellen. Ez utóbbi a vegyes párosban vigasztalódhatott, miután Makszutival az oldalán a fináléban a Jevtović/Erdélyi kettőst legyőzve lett országos bajnok.

Női párosban a Fenyvesi Anna Zsófia/Truzsinszki Viktória alkotta kettősé lett az aranyérem, miután a döntőben legyőzték az Aleksandra Radonjić/Gyurcsik Alíz (Radnički/Zenta) kettőst.

És akkor nézzük azt, amit nem lehet elhallgatni: a férfiaknál a 41 benevezett játékos elfogadható, hiszen mindenki, aki számít, az megjelent a tornán. A nőknél azonban csak 15-en neveztek be, ebből a Zentából és a Novi Sadból is 4-4-en, vagyis ezt a két klubot leszámítva összesen két szerbiai egyesület (Radnički és Spartacus) három versenyzője állt asztalhoz, s hozzájuk csatlakozott még a négy idegenlégiós (Erdélyi, Molnár, Galonja, Todorović). Vagyis a tíz szuperligás klubból három nevezett be versenyzőt az országos bajnokságra, a többiek ezt nem tették meg. A szakmai stáb, amely a torna alatt ülésezett, javasolta a végrehajtó bizottságnak, hogy a jövőben a szövetségi ligás kluboknak minimum két játékossal képviselniük kell az egyesületet az ob-n, és a jövőben az utánpótlás – serdülő, ifjúsági – válogatott asztaliteniszezőknek is legyen kötelező a részvétel.

Eredmények, férfiak, egyéni, negyeddöntő: Jevtović (Rouen – Franciaország)–Strugarević (Topličanin – Prokuplje) 4:1, Pető Z. (Versec)–Nagy Némedi (Banat – Nagybecskerek) 4:1, Crepulja (Brackwede – Németország)–Petkov (Landsberg – Németország) 4:1, Pető Zs. (Wels – Ausztria)–Milošević (Linz – Ausztria) 4:0. Elődöntő: Jevtović–Pető Z. 4:1, Pető Zs.–Crepulja 4:1.

Döntő: Jevtović–Pető Zs. 4:3.

Páros, elődöntő: Gordić/Nagy Némedi (Banat)–Crepulja/Borčić (Brackwede /Tegernheim) 3:2, Pető Z./L. Lupulescu (Versec)–Jevtović/Pető Zs. (Rouen/Wels) 1:3.

Döntő: Gordić/Nagy Némedi–Jevtović/Pető Zs. 0:3.

Nők, egyéni, a 8 közé jutásért: Fenyvesi (Novi Sad)–Vejnović (Zenta) 4:2, Makszuti (Zenta)–Lupulescu (Radnički) 4:2. Negyeddöntő: Erdélyi (Serris – Franciaország)–Fenyvesi (Novi Sad) 4:0, Molnár (Franciaország)–Truzsinszki (Novi Sad) 4:3, Galonja (CajaSur Priego – Spanyolország)–Todorović (TuS Bad Driburg – Németország) 4:2, Makszuti (Zenta)–Gyurcsik (Zenta) 4:0. Elődöntő: Erdélyi–Molnár 4:2, Galonja–Makszuti 1:4.

Döntő: Erdélyi–Makszuti 4:3.

Páros, elődöntő: Radonjić/Gyurcsik (Radnički/Zenta)–Ratić/Savić (Novi Sad) 3:2, Fenyvesi/Truzsinszki (Novi Sad)–Galonja/Molnár (CajaSur Priego/Franciaország) 3:2.

Döntő: Fenyvesi/Truzsinszki–Radonjić/Gyurcsik 3:1.

Vegyes páros, elődöntő: Gordić/Makszuti (Banat/Zenta)–Mihailović/Gyurcsik (Banat/Zenta) 3:0, Jevtović/Erdélyi A. (Rouen/)–Petkov/Galonja (Landsberg/ CajaSur Priego) 3:0.

Döntő: Jevtović/Erdélyi A.–Gordić/Makszuti 1:3.

Kiabálás és sírás után jött a változás

Erdélyi Annamária az elődöntőben is alaposan megizzadt Molnár Mónika ellen, hiszen négy játszma után 2:2 volt az eredmény, s a mérkőzés a következő szettek hajrájában dőlt el.

– Nagyon figyeltem, hogy a végjátékban jól játsszak, s ne rontsak kis pontokat. Fejben végig ott voltam, koncentráltam, figyeltem, s ennek lett az eredménye a döntőbe jutás – mondta Erdélyi, akit arról kérdeztük, az aranyéremért megrendezett mérkőzésen mire gondolt, amikor Makszuti Anetta 3:2-re és 6:2-re vezetett ellene.

– Úristen, annyi is volt?! Igazából nem emlékszem arra, hogy pontosan hány pont hátrányban voltam, mert már a verseny előtt eldöntöttem, hogy nem fogok idegeskedni. Bárhogy is alakul a torna, nyugodt maradok, ha kikapok a négy közé jutásért, nem fog összedőlni a világ.

Nem volt rajtad teher, hogy első kiemelt voltál?

– Nem, mert az évek során bebizonyosodott, hogy ha ilyen terhet teszek a vállamra, akkor sokkal rosszabbul teljesítek. Felkészülten érkeztem az országos bajnokságra, s amikor 6:2-es hátrányban voltam, akkor is higgadt tudtam maradni. A döntő szettben is ugyanez volt a helyzet, úgy döntöttem, nem fogok támadni, megvárom, hogy ő hibázzon. Mint kiderült, ez a taktika bevált.

Mi történt, hogy sikerült eldöntened, mostantól nem idegeskedsz, hanem csak a játékkal foglalkozol, nem teszel pluszterhet a válladra?

– A francia bajnokságban hat mérkőzést veszítettem sorozatban, s nagyon nehéz periódusom volt. Amikor hazaértem, s megint elkezdtem panaszkodni az élettársamnak, akkor nála betelt a pohár, és három órán át kiabált, hogy ne tegyem ezt magammal, ennek így nincs értelme. Sírva hallgattam, s amikor befejezte, akkor azt mondtam: igazad van, ezen változtatni kell, és én fogok is.

Ennyi?

– Igen, eldöntöttem, és egyelőre működik. A bajnokságban hat meccsből ötöt nyertem, s nem sok kellett a százszázalékos mérleghez, hiszen az ötödik szettben 9:8-ra vezettem. Hogy ez a jó sorozat meddig tart, nem tudom, remélem, sokáig.

Ha pontosak az információim, az élettársad a pénzügyi világban dolgozik. Esetleg szóba került, hogy sportpszichológus lesz?

– Pontosak, közgazdász. Ez jó ötlet, majd ajánlom neki. Annyit még hozzátennék, hogy a változáshoz kellettek a nővéremnek a szavai, hiszen Szilviával egy csapatban játszunk, ő lát el tanácsokkal, így neki is oroszlánrésze van a pozitív változásban.