2024. április 20., szombat

Faluházban kurta kocsma

Az oromhegyesi Faluházban 26. alkalommal megrendezett Gazdag Ág hagyományápoló vetélkedőn őseink kocsmakultúráját elevenítették fel a csapatok

Az előző évhez hasonlóan az idén is két csapat győzelmét ünnepelhették meg a jelenlévők szombaton este az oromhegyesi Faluházban huszonhatodik alkalommal megrendezett Gazdag Ág hagyományápoló vetélkedő végén, ugyanis az adorjáni Szőke Tisza Művelődési Egyesület és a magyarkanizsai Ozoray Árpád Művelődési Egyesület bizonyult legjobbnak a szemlén, amelyen a csapatoknak ezúttal a régi idők kocsmáinak és csárdáinak a hangulatát kellett felidézniük.

A rendezvényen résztvevő csapatokat és a szép számban megjelent közönséget elsőként Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa, majd pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszöntötte. Pásztor beszédében kiemelte, az, hogy tartományunkban 230 magyar művelődési egyesület van, azt mutatja, hogy ebben a közösségben él a megkapaszkodási ösztön. Mint kiemelte, nagyon dicséretes, hogy ilyen mértékben szerveződünk, ilyen mértékben próbáljuk önmagunk lényegét megőrizni, s továbbadni. A VMSZ elnöke kifejtette, hogy a Gazdag Ág, s a hozzá hasonló rendezvények egyben megmutatkozási lehetőséget is nyújtanak.

Ezután Koncz Lázár, az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, a Gazdag Ág házigazdája üdvözölte a közönséget és a csapatokat. Elmondta, hogy miután az előző években többek között felidézték a munkát, az ünnepet és a gyászt, az idén őseink szórakozása került előtérbe. A lassacskán már feledésbe merülő kocsmák és csárdák ugyanis elődeink közkedvelt helyszínei voltak, ugyanakkor ezek a helyek nem egy alkalommal teret adtak a kulturális életnek, üzleti megbeszéléseknek is. Ezenkívül a tájékoztatási eszközök szerepét is betöltötték, lehetőség nyílt itt ismerkedésre, titkos pásztorórákra. Mint az élet többi területe, a kocsmák, a csárdák is rejtettek úgy örömöt, mint bánatot, ami viszont biztos, az emberek itt közösségben voltak, egymás szemébe nézve mondhatták el véleményüket viselt dolgaikról, a napi politikáról vagy a mindennapok keservéről – mesélte a rendezvény házigazdája.

Az idei szemlén résztvevő tíz csapatnak a helységükben egykoron működő népszerű kocsma vagy csárda bemutatásán kívül el kellett készíteniük a „kocsmakulturológiai intézmény” cégérét, a témakör kapcsán egy kiállítást kellett berendezniük, de természetesen az idén sem maradt el a témához kapcsolódó népdal előadása, a kérdezz-felelek és egy anekdota előadása sem. A Juhász Gyula népzenészből, Nagyabonyi Ágnes néprajzkutatóból és dr. Schilling István nyugalmazott egyetemi tanárból álló szakmai bizottságnak egyáltalán nem volt könnyű dolga, mivel a csapatok túlnyomó többsége lelkiismeretesen teljesítette az előírt feladatokat, s eközben a közönség sem unatkozhatott, a jelenlevők érdekes ismereteket szerezhettek a témák kapcsán, a kocsmai anekdoták előadása alatt pedig mindenki a hasát fogva nevetett a csapatok produkcióján.

A rendezvényt a magyarkanizsai önkormányzat támogatta, az MNT pedig a kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvények között tartja nyilván.