2024. március 29., péntek

Megindultak a kárpátaljaiak Magyarországra

Németh Zsolt: Álhír miatt indultak el kárpátaljai fiatalok Magyarországra

Tömegesen megindultak vasárnap a kárpátaljai magyarok Magyarország felé az ukrán határon – ezzel az információval hívta éjszaka az Indexet Tiszabecsről a Jobbik parlamenti képviselője, a mátészalkai Apáti István. A képviselő azt mondta, nem hivatalos tájékoztatás szerint ma körülbelül ezer ember lépett át a tiszabecsi határátkelőhelyen, ami ötszöröse az átlagosnak.

A tiszabecsi határőrségtől telefonon megerősítették az Index hírportálnak, hogy vasárnap nagyobb forgalom volt, mint szokott. Hivatalos választ azonban nem adtak, azt mondták, csak a határrendészet sajtóosztálya adhat napközben. A szabolcsi rendőrség sajtóügyeletese kérdésünkre azt mondta, hogy csak a belügyi sajtóosztály válaszolhat ilyen kérdésre, ott hétfőn reggel napközben ígértek tájékoztatást.

Apáti szerint nagyrészt 18-45 év közötti férfiak jöttek át a sorozástól tartva. Pánikszerű menekülésről beszélt, neki azt mondták, azért jönnek, mert nem akarnak részt venni egy háborúban, amihez semmi közük sincs. Jöttek autóval és gyalog is, mondta telefonon kérdésünkre.

Vasárnap éjjel arról is érkezett hír, hogy Beregszászon pánik tört ki a kárpátaljai magyar közösségében az ukrajnai mozgósítás elrendelésének kijevi bejelentése után. Az ottani polgármester szerint nincs okuk aggodalomra a kárpátaljai magyaroknak, mert sem a megyében, sem pedig Beregszászon nem folyik mozgósítás. 

Nem igaz, hogy ezres nagyságrendben érkeznek Magyarországra kárpátaljai magyarok. A nagyszőlősi járásból azonban egy álhír miatt - amely szerint általános mozgósítás van Ukrajnában - valóban elindult több száz fiatal - jelentette ki Németh Zsolt hétfőn, az M1 Ma Reggel című műsorában.

A Külügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra: nincs általános mozgósítás Ukrajnában, csupán készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyar embereknek sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket.
Kérdésre válaszolva közölte, hogy a Belügyminisztérium által felállított operatív törzs ugyanakkor felkészült minden eshetőségre, így egy esetleges menekülthullám fogadására is.

Németh Zsolt hangsúlyozta: nem igaz, hogy a magyar kormány nem foglalt állást az ukrajnai orosz beavatkozás ügyében. Martonyi János külügyminiszter már többször egyértelművé tette, hogy Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megsértését jelenti az, ami az elmúlt napokban a Krím félszigeten történt.
Ugyanakkor felszólították Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot - fűzte hozzá.

Közel hatszáz önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra vasárnap Kárpátalján, miután a megyei hadkiegészítő parancsnokság és a Jobboldali Szektor (PSZ) is bejelentette, hogy várja azokat, akik készek Ukrajna megvédésre a külső agresszióval szemben. Általános mozgósítást nem terveznek Kárpátalján, a hadsereg csak önkéntesek jelentkezését várja.