2024. április 20., szombat
UKRÁN VÁLSÁG

Magyar külügy: A katonai konfliktus csak tárgyalásokkal előzhető meg

Az ukrán válság további kiéleződését, egy esetleges katonai összetűzést az érintett felek kizárólag békés eszközökkel, tárgyalásokkal kerülhetnek el, ehhez Magyarország felajánlja segítségét – közölte a Külügyminisztérium (Küm) tegnap az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint felhívással fordulnak az ukrajnai válságban érintett valamennyi félhez, sürgetve, hogy tartózkodjanak az olyan provokatív lépésektől, amelyek a feszültség növekedéséhez és erőszak alkalmazásához vezethetnek. A Külügyminisztérium ezek közé sorolja az Ukrajna területén élő etnikai és nyelvi kisebbségek – hangsúlyosan a Magyarország számára kiemelten fontos kárpátaljai magyar közösség – biztonságérzetét és jogbiztonságát veszélyeztető döntéseket.

A magyar kormány mind a kétoldalú, mind pedig a nemzetközi egyeztetéseken, így az Európai Unió és a NATO illetékes fórumain a továbbiakban is hangot ad ezen aggályainak – olvasható a kommünikében.

A tárca, megerősítve a korábbi nyilatkozataiban foglaltakat, mély aggodalmának ad hangot az ukrajnai helyzet eszkalálódásával összefüggésben. Ismételten hangsúlyozzák, hogy Magyarország elkötelezett a szomszédos Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett, és a nemzetközi kötelezettségek, így az ENSZ alapokmány figyelmen kívül hagyásaként értékelik az ország területi épségének megsértését.

Ezzel összefüggésben felszólítják az Ukrajna státusát szabályozó, 1994-ben elfogadott budapesti memorandum aláíróit, hogy tartsák be a dokumentum első paragrafusában foglalt kötelezettségeiket, amelyek garantálják az ország határainak, területi integritásának és szuverenitásának sérthetetlenségét.

A budapesti memorandumot Ukrajna, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország írta alá. A dokumentumban a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, és kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak az erő alkalmazásától az országgal szemben, illetve a gazdasági nyomásgyakorlástól, cserébe azért, hogy Ukrajna átadja a területén levő atomfegyvereket Oroszországnak.

A Külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a magyar kormány az ukrajnai válság elmélyülése óta több alkalommal, önállóan és a visegrádi partnerekkel egyeztetve, V4-miniszterelnöki, illetve külügyminiszteri nyilatkozatokban, önálló sajtóközleményekben, két- és többoldalú találkozókon, így legutóbb Martonyi János külügyminiszter e heti, Kijevet, Donyecket és Kárpátalját érintő útján következetesen képviselte az Ukrajna területi egységével kapcsolatban megfogalmazott álláspontját.

„A válság további elmélyülését és egy esetleges katonai összetűzést az érintett felek kizárólag békés eszközökkel, tárgyalás útján tudnak csak elkerülni.” Magyarország ehhez felajánlja segítségét – hangsúlyozza a Külügyminisztérium.

Kitérnek arra is: a Külügyminisztérium sajnálatosnak tartja, és „Ukrajna, valamint a térség biztonságát, továbbá a kárpátaljai magyar közösség helyzetét súlyosan veszélyeztető jelenségnek tekinti, hogy egyes magyarországi pártok az ukrajnai válságot partikuláris érdekeiket szolgáló pártpolitikai célokra használják fel”.

Előzőleg ellenzéki pártok sürgették, hogy a kormány tegye világossá álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban. A baloldali összefogás pártjai a miniszterelnöktől kértek tájékoztatást a parlament nemzetbiztonsági bizottságában, az LMP a külügyi bizottság azonnali összehívását kezdeményezte.

A Fidesz tegnap azt közölte: a kormányfő megbízásából már tájékoztatták az ukrán helyzettel kapcsolatban a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjait.