2024. április 20., szombat

Oktatási-nevelési kihívások napjainkban

Az iskolai személyiségfejlesztésről, a bátorító pedagógiáról és a szülői, pedagógusi kihívásokról is tartottak előadást Szabadkán a VII. Közoktatási Konferencián, amelyet az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezett.

Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a személyiségfejlesztésről beszélt. Hangsúlyozta, hogy minden életszakasznak megvannak a maga sajátosságai, a feladat pedig az, hogy ismerjük a szakaszok változásait, segítsünk abban, amire az adott szakaszban szükség van. A pedagógus pedig a szülővel együttműködve tegye ezt. A pedagógiai hatás nagyon mélyen tud beágyazódni a személyiségfejlődésbe, és bármilyen szelek is fújnak, a nevelés a pedagógus személyiségén múlik.

Szélesné dr. Ferencz Judit gyermekklinikai szakpszichológus a bátorító pedagógiáról tartott előadást, és azt hangsúlyozta, hogy a stresszel való hatékony megküzdésre kell felkészíteni a gyerekeket. Ezt segíti a bátorító pedagógia. A bátorító pedagógia eszközei az optimizmus, a biztatás, az, hogy a kreativitás kibontakozásához lehetőségeket teremtsen, és nagyon fontos a sikert észrevenni és megbecsülni a gyereket. Mint mondta, fontos, hogy ne veszítsük el a gyerekbe vetett bizalmat.

Dr. Varga László egyetemi docens a szeretet pedagógiáját tartja fontosnak. Szerinte csak attól tanulunk, akit szeretünk. Az első évek örökké tartanak – mondta. – Ami azt jelenti, hogy az egész életútra hatással vannak az első évek pedagógiai hatásai.

A konferencián bemutatták a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézményét és a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolát.