2024. április 23., kedd
VÁLASZTÁSOK 2014

Munkások a kampány középpontjában

A rendkívüli parlamenti választások kampányában az elmúlt hétvégén a munkásokra, azok jogaira és a gazdasági helyzet javítására helyezték a hangsúlyt a politikusok. Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke arról biztosította tegnap a közvéleményt, hogy az SZSZP köré tömörülő választási koalíció emberséges reformok és a munkások érdekét szolgáló törvények elfogadását szorgalmazza. A szociális igazságosság Szerbiájáért szállnak síkra, tette hozzá, majd az európai uniós tagságra is kitért: Szerbia valóban az EU tagjává kíván válni, ez azonban nem jelenti azt, hogy bárki is játszadozhat az országgal, vagy megalázhatja. A szerbiai emberek nem válhatnak az európai integráció áldozatává, emelte ki Dačić. Vajdaság témájához kapcsolódóan kifejtette: az SZSZP körüli választási koalíció nem a tartomány autonómiájának eltörlését szorgalmazza, azt az álláspontot képviselik, hogy Vajdaságnak Szerbián belül kell autonóm tartománynak lennie.

Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke szerint Dačić és az SZSZP-SZENYP-ESZ koalíció nélkül nem állhat fel az új kormány, Milan Krkobabić, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának alelnöke pedig kijelentette: Szerbiának nincs szüksége olyan zsenikre, akik a munkások elbocsátásával csökkentenék az állam kiadásait, vagy a nyugdíjak megszüntetésével konszolidálnák az államháztartási hiányt.

Zorana Mihajlović, a Szerb Haladó Párt alelnöke, energetikai miniszter abbéli véleményének adott hangot, hogy egyesek politikai sztrájkokat szerveznek a munkások bevonásával. Példaként a Loznica melletti zajačai bánya dolgozóit említette, akik immár egy hónapja sztrájkolnak.

– Információim szerint az SZSZP színeiben politizáló loznicai származású Nenad Borovčanin, aki az ifjúsági és sportügyi minisztérium államtitkára, sátrakat osztott ki a sztrájkoló bányászok között, Vidoje Petrović, Loznica polgármestere, a Szerbia Egyesült Régióinak tisztségviselője pedig autóbuszokat szervez a munkásoknak, hogy azok eljussanak Belgrádba, a kormány épülete elé – fogalmazta meg vádjait Mihajlović.

A következő összetételű kormánnyal kapcsolatban Mihajlović csak annyit mondott, hogy annak széles konszenzus mentén kell megalakulnia, arra azonban nem kívánt választ adni, hogy az SZSZP körüli koalícióra lehetséges partnerként tekint-e az SZHP.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke nem ért egyet azokkal, akik azt állítják, hogy a nehéz gazdasági és pénzügyi helyzet miatt Szerbiában a bosznia-hercegovinaihoz, vagy az ukrajnaihoz hasonló zavargások törhetnek ki, hiszen van kiút a nyomorból. Csakis békében lehet valamit megteremteni és életre kelteni a leállt gyárakat, mutatott rá a tegnap Nišben kampányoló Jovanović, majd mindenkit biztosított arról, hogy az LDP biztosan nem vesz részt egy olyan hatalmi koalícióban, amelyet Dačić és Boris Tadić, az Új Demokrata Párt elnöke képzelnek el.

– Ha ezek a személyek közül bármelyikkel is együtt kívántunk volna működni, akkor most nem lennénk itt. Dačić 25 évig nem érkezett megtenni azt, amit kellene, ugyanakkor mindent megtett, amit nem kellett volna. Tadić pedig csak azért kötött békét Dačićtyal, mert egyébként nem kerülhetett volna hatalomra. 2008-tól kezdve Tadić csak tönkretette Szerbiát, jobban és súlyosabban, mint előtte bárki is, és egyik lehetőséget szalasztotta el a másik után – értékelte Jovanović.

A Belgrádban kampányoló Boris Tadić elismerte, hogy ő és a mellette álló emberek korábban tévedtek, ugyanakkor, mint mondta, olyan infrastrukturális létesítményeket hagytak maguk mögött, amelyeket még száz év múlva is használhatnak majd az emberek. Nem csak hidakról, vagy utakról, hanem az ország energetikai kapacitásának bővítéséről, a környezetbarát zöld ipar fejlesztéséről, az első, biomasszát felhasználó energiaforrás létrehozásáról és olyan stratégiai döntésekről van szó, amelyek nélkül Szerbia nem létezhetett volna a következő évtizedekben, mutatott rá Tadić, mondván: azért tért vissza támogatóival a politikai életbe, hogy ezeket a projektumokat befejezzék, mert számukra úgy tűnik, hogy az aktuális kormánypártok erre nem képesek.