2024. április 19., péntek

Izrael az iráni atomprogram felszámolása után elismerné Palesztinát?

Izrael kész lenne megállapodni a palesztinokkal a palesztin állam létrehozásáról, ha az Egyesült Államok eléri az iráni nukleáris fejlesztési program leállítását – írta amerikai és izraeli forrásait idézve a The Sunday Times. A vezető konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezzel a javaslattal érkezik hétfőnWashingtonba.

A The Sunday Times – amelynek hagyományosan megbízható hírforrásai vannak izraeli katonai, biztonságpolitikai és hírszerzési körökben – idézi Netanjahu „egyik legközelebbi tanácsadóját”, aki szerint az izraeli kormányfő „elvben beleegyezett” a palesztin állam létrehozásába, kész kivonulni Ciszjordánia legnagyobb részéről és hajlandó kompromisszumra Jeruzsálem kérdésében is.

A brit lap izraeli forrásai szerint azonban Netanjahu mindezek fejében ragaszkodik az iráni hasadóanyag-dúsítási program és a nukleáris töltetek előállítását célzó fejlesztési tevékenység leállításához, valamint a 2400 kilométernél nagyobb hatótávolságú iráni ballisztikus rakéták felszámolásához.

A The Sunday Times által idézett izraeli források szerint Netanjahu e követeléseit hallgatólagosan több arab ország is támogatja. Szaúd-Arábia teljes mértékben Izrael oldalán áll a katonai célú iráni atomprogram felszámolását célzó intézkedések kérdésében, és Barack Obama amerikai elnök ezt személyesen is hallani fogja, amikor ebben a hónapban Rijádba látogat – fogalmazott a brit lap egyik izraeli forrása. A lap értesülése szerint az izraeliek titkos tárgyalásokat folytatnak szaúdi illetékesekkel Irán ügyében.

A The Sunday Times néhány hete olyan értesülést is közölt, hogy Szaúd-Arábia hozzájárulását adta izraeli harci repülőgépek átrepüléséhez szaúdi terület felett Irán elleni izraeli támadás esetén. A brit lap akkoriban idézett forrásai szerint Izrael és Szaúd-Arábia kész „ennél is sokkal tovább menni” az együttműködésben, mivel a szunnita szaúdi királyságot legalább annyira aggasztják a síita dominanciájú Irán nukleáris fejlesztési ambíciói, mint Izraelt.