2024. április 24., szerda

Kevés tűzoltó, öreg géppark

Zentán mindössze kilenc hivatásos tűzoltó van, de legalább tizenhárom kellene

Utoljára 2005-ben vehettek fel tűzoltót a zentai hivatásos tűzoltókhoz. Azóta négyen nyugdíjba vonultak, és ma már csak kilencen teljesítenek szolgálatot. Áprilisban újabb tűzoltó megy nyugdíjba, vagyis nyolcan maradnak. Ennyi tűzoltóval szinte képtelenség ellátni a feladatokat, a belügyminisztérium viszont nem engedélyezi a létszámnövelést. Áthidaló megoldásként a zentai önkormányzat január végétől fizet egy önkéntes tűzoltót.

Nappal egy, éjjel két hivatásos tűzoltó ügyel Zentán a tűzoltólaktanyában, és ez nagyon kevés – panaszolja Rudics Sándor zentai tűzoltóparancsnok.

A legfiatalabb jármű is huszonöt éves (Fotó: Gergely József)

A legfiatalabb jármű is huszonöt éves (Fotó: Gergely József)

– Ez azt jelenti, hogy amikor a nappali egy szál ügyeletes felveszi a tűzjelentést, azonnal behívja a passzív ügyeletben lévő társát, beindítja a tűzoltókocsit, és ketten vonulnak ki terepre. Két ember egy tűznél néha édeskevés, ezért ha nagyobb tűzről van szó, riasztunk, akit csak tudunk, azt is, aki szabadnapos, azt is, aki az évi szabadságát tölti, meg az önkénteseket is. Szerencsére a zentai tűzoltók annyira elhivatottak, hogy ha meghallják a szirénát, még ha szabadságon is vannak, akkor is jönnek, és segítenek, de ennek nem ez a módja. A tűzoltóknak is joguk van az évi szabadságra, a pihenésre, és kilenc emberrel ezt szinte képtelenség megvalósítani. Egyébként sokáig nyolcan voltunk, csak néhány hete Adáról visszakaptuk az egyik tűzoltónkat, azért vagyunk most kilencen, ha viszont áprilisban a kollégánk nyugdíjba megy, megint nyolcan maradunk. Abból a nyolc emberből egy átlagban szabadságon van, a másik pedig próbálja kihasználni a sok túlóra miatt felszaporodott szabadnapjait, így tehát hat emberre számíthatunk. E között a hat ember között kell felosztani az éjjeli és nappali ügyeleteket, a passzív ügyeleteket. Ez a létszám egyszerűen tarthatatlan, ha nagyobb tűz van, csak a jó szerencsében, meg a környező települések tűzoltóiban bízhatunk. Tavaly augusztusban a Jail vendéglőben bekövetkezett tűzesetkor is csak az volt a szerencsénk, hogy viszonylag idejében jelentették a tüzet, így nem kapott bele a szomszéd házak tetejébe, és a szélirány is kedvezett. Ha éjjel történik, és ennél később észlelik, nagyon nagy problémák lettek volna. Sajnos a tűzoltó sem mindenható. Ha kevesen vagyunk, hiába tudjuk, mit kellene tennünk, nem érünk oda mindenhová. Szerencsére sokszor a civilek is besegítenek az oltásba, és mi elfogadjuk a segítséget. Ha műszaki beavatkozáshoz hívnak bennünket, akkor is kevesen vagyunk. Egyik kollégánk a közelmúltban Rumán volt továbbképzésen műszaki mentésből, és ott azt írták elő, hogy egy műszaki mentőcsapatnak öt tagból kell állnia. Kérdem én, hogyan vonuljunk mi ki öten egy balesethez, amikor jó esetben is csak ketten vagyunk. A belügyminisztérium minden évben megígéri, hogy új munkaerővel tölti fel a tűzoltóságokat, és hogy elsőbbséget élvez majd a nagykikindai körzet, de évek óta semmi sem történik, mi 2005-ben vehettünk fel legutóbb tűzoltót, azóta csak fogyunk. Hiába irányoztak elő Zentára 13 tűzoltót, mégsem engedélyezik új munkaerő alkalmazását. Létszámgondjainkon kívül a másik nagy bajunk az öreg géppark. A legfiatalabb tűzoltókocsink 25 éves, a legrégebbi, ami még használatban van, 45 éves. Összesen hét kocsink van, egy műszaki mentőautó, egy 30 méteres létra és öt tartálykocsi.

Sokszor csak ketten vonulnak ki a tűzhöz  (Fotó: Gergely József)

Sokszor csak ketten vonulnak ki a tűzhöz (Fotó: Gergely József)

Nemcsak öregek a járművek, hanem a karbantartásukra sincs pénz. Egyik járművünknek októberben tűzeset közben eltörött egy alkatrésze, és az azóta szét van szedve, azóta nincs rá pénz. Nekünk egyébként egyetlen dinárunk sincs karbantartásra, mi Nagykikindának jelentjük, mit kellene javítani, az ottaniak az ő feletteseiknek, és így hónapokig tart valamit rendbe tenni. Gondjainkkal már az önkormányzathoz is fordultunk, és Ceglédi Rudolf polgármester meg is hallgatott bennünket. Egyelőre annyit tudtak segíteni, hogy az önkormányzat január vége óta órabérre fizet egy önkéntes tűzoltót, így nappal a hivatásos tűzoltó mellett egy önkéntes is bent van. Ha tehát a hivatásos kivonul tűzhöz, marad valaki a laktanyában, és fogadja a bejelentéseket. Tűzoltókocsi-vásárlás ügyében is kértük a polgármester segítségét, mert ha arra várunk, hogy majd a minisztériumtól kapunk, akkor Zentán szerintem még nagyon sokáig nem lesz új jármű. Az önkormányzatban ezért ezentúl figyelik azokat a pályázatokat, amelyek lehetővé teszik jármű vásárlását. Egy jó tűzoltóautót egyébként felszereléssel együtt kb. ötvenezer euróért lehet venni. Magyarkanizsán és Nagykikindán is sikerült járműhöz jutniuk a tűzoltóknak, találtak rá különféle forrásokat, és remélem, az önkormányzat szakembereinek segítségével nekünk is lesz új tűzoltóautónk. A tűzoltóság maga nem pályázhat, mert nem tud önrészt biztosítani, és ha az önkormányzat nem áll mögénk, nem lesz járművünk – mondta a zentai tűzoltóparancsnok.

SZÁZÉVES A TŰZOLTÓLAKTANYA

A Lajta Béla tervezte zentai tűzoltólaktanyát 1904. június 29-én nagyszabású ünnepség keretében adták át rendeltetésének, így tehát az épület 100 éve ad otthont a tűzoltóságnak. Az 1874-ben alakult zentai tűzoltóegylet elhelyezése 1900 körül már sem az egyesület igényeit nem elégítette ki, sem az értékes tűzoltó-felszerelések karbantartását nem tette lehetővé. Az egylet ezekben az években több laktanyatervezetet is a városi képviselők elé terjesztett, amelyek a szükséges szolgálati helyiségek létesítésén túl az egyleti élet számára is megfelelő tereket kívántak biztosítani. Az építés költségeit egy hosszú lejáratú hitel révén úgy törekedtek előteremteni, hogy a korszerű laktanya létesítése a városnak se okozzon túlzott anyagi megterhelést. Az egylet által javasolt megoldást a városi közgyűlés 1902 márciusában el is fogadta, a laktanyaépítés ügyét erősen hátráltató pártpolitikai konfliktusok miatt az építkezés azonban csak 1903. október 5-én indulhatott meg. A 33 050 korona költségen megvalósult, 1904. június 29-én nagyszabású ünnepség keretében felavatott épület praktikus volta, művészi megformálása, szolid és gondos kivitele általános tetszést aratott. Száz évvel ezelőtt hat önkéntes tűzoltóval működött a laktanya.