2024. március 29., péntek

Szükség van a falugondnokokra

Doroszlón, Szilágyin és Gomboson lesznek az első alközpontok

A régióban jelentős az elvándorlás, a települések egyre inkább elöregednek, az itthon maradó idősek nehezen látják el magukat. A szaporodó gondok némelyikének megoldásában sokat segíthet a falu- és tanyagondnok intézménye. Olyan segítők, akik látogatják az időseket, bevásárolnak nekik, kiváltják a gyógyszereiket, vagy csak leülnek velük beszélgetni. A cél: humánus életteret teremteni a rászorulóknak. Zombor környékén élénk érdeklődés mutatkozik ennek a kezdeményezésnek az irányában, amiről Pelt Ilonát, a VMSZ körzeti szervezetének elnök asszonyát kérdeztük.

Mindannyian tanúi vagyunk a megélhetési problémáknak, amelyek az itteni magyarság köréből sokakat külföldre kényszerítenek, a nincstelenség családokat szakít szét, hátrahagyva szülőket, gyerekeket. A szociális problémákat egyetlen párt sem oldhatja meg önállóan, viszont részmegoldásokat fölkínálhat. Ilyennek érzem a falugondnoki intézmény népszerűsítését.

– A falugondnoki és tanyagondnoki szolgálatnak kiemelten fontos szerepe lesz Nyugat-Bácskában, hiszen tudjuk, a régióra igencsak jellemző az elvándorlás, azontúl a lakosság létszámának csökkenése és elöregedése. Doroszlón, Szilágyin és Gomboson kívánjuk létrehozni az első alközpontot, hiszen ezeken a településeken a legdrámaibb a helyzet. Úgy vélem, e három faluban minden pillanat számít, és mielőbb el kell kezdeni e program megvalósítását. Az indulást követően a többi nyugat-bácskai faluba is átvisszük ezt a szolgálatot, hiszen ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint az említett három helység. Ezzel segíteni tudjuk a településeket, az időseket, valamint azokat, akik munkavállalás vagy tanulás céljából ideiglenesen külföldön tartózkodnak, szüleik pedig itt maradtak. Számukra átmeneti megoldást kínál a VMSZ erre vonatkozó programja. Az igény megfogalmazódott Bezdánban, Bácsgyulafalván, de még a gazdaságilag legjobban álló Kupuszinán is, egyértelmű, hogy a probléma valós, és mi a párton belül úgy tartjuk, nekünk ezt a gondot kezelnünk kell.

A program természetesen nem csupán Nyugat-Bácskát öleli föl.

– Természetesen, hiszen a jelenlegi szociális ellátórendszer nem kínál adekvát megoldást egyes szociális rétegek támogatására, így a falu-, tanyagondnoki és peremkerületi szolgálat azoknak kínál segíteni, akik koruknál fogva, vagy más okból nehezen látják el a család hétköznapi tevékenységét. Tekintve, hogy a szociális gondoskodás nem terjed ki minden ilyen rászorulóra, nekünk minden településre gondolnunk kell.

Voltaképpen miről gondoskodik a szolgálat?

– Alapvető, hogy odafigyeljünk egymásra, illetve a segítség célzott és személyre szabott legyen, meg hogy, a tevékeny támogatáson kívül lelki támaszt is nyújtson. Konkrétan, a falu- és tanyagondnoki szolgálat aktivistái a rászorultak életfeltételeinek javításán és az alapellátások hozzáférhetőségének biztosításán dolgoznak majd. Kezdve onnét, hogy bevásárolnak, segítenek a családban, beszerzik a gyógyszereket, biztosítják a szociális és közösségi információkat, kapcsolatokat teremtenek. A peremkerületek gondnoki szolgálata az eddig elmondottakon túlmenően az eredményesebb életvezetésben kívánja előrébb segíteni a városok és községek peremvidékén élő családokat, hogy azok ne szakadjanak szét, itthon leljék meg boldogulásukat. Ennek érdekében például jogi tanácsokat adnak, tanulást segítő foglalkozásokat tartanak a tanulási nehézségekkel küzdő iskolás diákok számára, kreatív szabadidős programokat szerveznek számukra, értékorientált programok révén fokoznák a közösségi összetartozás erejét.

Adott-e már a szolgálat bevezetésének koncepciója?

– Természetesen. A falu- és tanyagondnoki szolgálathálózata a Vajdaságban kezdetben nyolc alközponttal működne, ezek közül öt több községet, települést is lefedne. Az alközpontok a következő városban és községekben lennének: Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta–Ada, Óbecse–Temerin, Csóka–Törökkanizsa–Nagykikinda, Múzslya, Gombos–Szilágyi–Doroszló. Az alközpontokban szociális szakember vezetésével dolgoznának 4 fős csapatok, amelyek napi feladata lenne a kapcsolattartás idős személyekkel és szükségleteikben való segítségnyújtás. A terepen dolgozó gondozók folyamatos kapcsolatban lennének az állami szervekkel is, hogy ha hatáskörüket meghaladó esettel találkoznak, magasabb szintű segítséget tudjanak mozgósítani.

A peremkerületek gondnoki szolgálata is eleinte nyolc központtal indítaná működését, ez öt községet fedne le, Szabadkát, Magyarkanizsát, Zentát, Topolyát, Óbecsét és Temerint. Ezekben a községekben a szolgáltatás helyszínei a peremkerületi településrészek lennének, ahol nagyobb szükség mutatkozik az adott szolgáltatásprofilra.

Végezetül: ki finanszírozná ezt az állami szociális ellátás mellett működő rendszert?

– Meggyőződésem, hogy az előttünk álló időszakban az európai uniós előcsatlakozási forrásokból képesek leszünk bevezetni ezt a szolgáltatási rendszert, és idővel ki is tudjuk majd szélesíteni, bővíteni, az igényekhez alakítani. El szeretném még mondani, hogy erről a témáról helyben többet is hallhatnak a VMSZ lakossági fórumain, például Nemesmiliticsen március harmadikán, ahol a mezőgazdaság a fő téma, illetve március ötödikén, a Hét Nap zombori élőújságán.