2024. március 28., csütörtök

Referendum (is) lesz Muzslyán

Március 15-én, 16-án, valamint 21-én, 22-én és 23-án döntenek a helyi járulékról

Muzslyán két éve nincs helyi járulék, ami nagy gondot okoz a helyi közösségnek és a civil szervezetek, illetve a sportegyesületek munkájában is. Megpróbálták 2010 után meghosszabbítani a helyi járulékot, de a referendum – az alacsony részvétel miatt – eredménytelenül végződött. Annak ellenére is, hogy a szavazók többsége annak a meghosszabbítására szavazott. A jelenlegi törvényes feltételek mellett ugyanis nehéz biztosítani a pozitív végkimenetelhez szükséges több mint 50 százalékos többséget. A referendum sikerességéhez az összlakosságnak több mint felének a pozitív válasza szükséges, amit a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz elérni. A helyi közösség tanácsa most azt reméli, hogy párhuzamosan a március 16-i választásokkal megszervezett referendumon meglesz a kellő számú igenlő szavazat.

A muzslyaiak a helyi járulékból, illetve a saját pénzükből építettek ki 55 km utat és járdát, csaknem ilyen hosszúságú a vízvezeték- és szennyvízlevezető hálózatot, elkészült a gázvezeték, az utcai világítás, aszfaltút vezet a határba, karbantartották és bővítették a középületeket stb. A jelenlegi helyzetben viszont, amikor Nagybecskereknek nincsen pénze a kisebb kommunális beruházásokra sem, a helyi járulékból lehetne fenntartani a kommunális infrastruktúrát.

– Az elmúlt két év bebizonyította, hogy helyi járulék nélkül a helyi közösség képtelen arra, hogy kellő módon végezze a munkáját. Külön gondot okoz, hogy képtelenek vagyunk biztosítani a pályázatoknál az önrészt, az előzetes tervdokumentációkra sincs pénzünk. Beszűkült a kultúra és a sport területén ténykedő egyesületek munkája is. A sportban élen járó labdarúgók és kézilabdázók esetében már a versenyben maradás, de a klubok puszta léte is kérdésessé vált. Hasonló helyzetben van a többi egyesület és civil szervezet is. Ezért támogatják a helyi járulék újbóli bevezetését, annak programját és a pénzügyi tervét – mondta Hallai Zoltán tanácselnök.

Muzslyán március 15-én, 16-án, valamint 21-én, 22-én és 23-án döntenek a helyi járulék újbóli bevezetéséről, ami gyakorlatilag két hétvégét jelent. A helyi tanácsban remélik, hogy a rendkívüli parlamenti választásoknak köszönhetően majd a „nagypolitika” megmozgatja a muzslyaiakat és a szavazati joggal rendelkező 6918 polgárnak több mint a fele az urnák elé járul, és megszavazza a helyi járulék bevezetését a 2014–2018-as időszakra.

Kétszázalékos helyi járulékot terveznek a munkaviszonyban levők esetében, a földművesek pedig a kataszteri jövedelem utáni ötszázalékos hozzájárulást fizetnének. Hogy ebből mekkora összeg származhat, azt előre nehéz megjósolni, mivel az utóbbi években sok helybéli maradt munka nélkül. A helyi tanács elsősorban arra számít, hogy a befolyt összegből majd sikerül biztosítani a pályázatokhoz szükséges önrészt, és elkészülhetnek belőle a kommunális beruházásokhoz szükséges tervdokumentációk (például a kerékpárút terve).

A kommunális infrastruktúra karbantartása és felújítása mellett a helyi járulék újbóli bevezetése tartalmasabb társadalmi, művelődési és sportéletet biztosítana a legnagyobb magyar többségű közép-bánáti helyi közösség polgárai számára.