2024. április 25., csütörtök

Szabadkára is kihatnak a parlamenti választások

– Rendezni kell végre Vajdaság statútumának kérdését. Az idén 8 éve, hogy a szerbiai kormány új alkotmányt hozott meg, és azóta sem tudott zöld ágra vergődni Vajdasággal. A választások után az elkövetkező pár hónapban ezt a problémát meg kell oldani – mondta Kern Imre, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja, a VMSZ pénteki lakóssági fórumán.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Fontosnak tartjuk, hogy a Vajdaság hatásköreit definiáló törvény minél előbb megszülessen, illetve megoldódjon végre Vajdaság finanszírozása is. Ezt a kérdést is csak törvénnyel lehet megoldani. Mi azon leszünk, hogy az új kormány megalakulása után rögtön ezzel kezdje tevékenységét. Ez azért fontos, mert mint ismeretes, a mindenkori szerbiai költségvetés három százalékát Vajdaság kellene hogy kapja beruházásokra. Ez nem történt eddig meg, amiből a tartománynak körülbelül egymilliárd euró kára származott. És azt nem kell elmondani, hogy mennyi mindent megoldhattunk volna ebből a pénzből – emelte ki Kern Imre.

Bunford Tivadar arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a gazdaság fejlesztése a vajdasági magyarság számára.

– Szeretnénk a fiatalokat itt tartani, ahol születtek, de ehhez munkahelyekre van szükség. A VMSZ elnöke, Pásztor István és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megegyeztek abban, hogy ha kedvezően alakulnak a hazai és a magyarországi választások is, egy gazdasági fejlesztő alapot fogunk létrehozni itt, a Vajdaságban. Ebből a mikro- és a közepes vállalkozásokat szeretnénk segíteni kisebb hitelekkel, hogy elinduljanak a fejlődés útján, és ezzel munkahelyeket tudnának nyitni – részletezte Bunford.

Bús Ottó, a VMSZ elnökségi tagja arra mutatott rá, hogy a vajdasági kisebbség számára nemcsak az előttünk álló választás sorsdöntő, hanem mindegyik az, hiszen nem engedheti meg magának, hogy ne vegyen részt az ország folyamataiban. Kiemelte, arra készül a VMSZ, hogy részese legyen az új kormánynak, és ha nem is minisztereken keresztül, de az általuk delegált államtitkárokon keresztül hatással legyen a fontos döntésekre. Mint mondta, Szabadka számára is fontos, hogy hány képviselője lesz a VMSZ-nek a parlamentben, a város ugyanis csak úgy tud fejlődni, ha kapcsolatot tart fenn a mindenkori hatalommal. Ezt bizonyítja az is, hogy Maglai Jenő a napokban írt alá a kormányban egy együttműködési megállapodást, mely szerint 16 millió dinárt kap a város arra, hogy kiszélesítsék a Tesla utcát.