2024. április 24., szerda

Aki bújt, aki nem

Péntek éjfélkor lejárt a választásokon indulni kívánó jelöltlisták leadásának határideje

A Köztársasági Választási Bizottság az eddigiekben tizenkét választási listát hirdetett meg: a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt körüli koalíció, a Szerbiai Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerb Radikális Párt, a Szerbia Egyesült Régiói, a Demokrata Párt, a Dveri, a Sandžaki Demokratikus Akciópárt, az Új Demokrata Párt és a Harmadik Szerbia listáját. Péntekre a Riza Halimi által vezetett Demokratikus Tevékenység Pártjának is sikerült összegyűjtenie a szükséges számú aláírást a lista átadásához. A választási bizottságnak a határidő lejárta után március 5-éig van ideje ellenőrizni az utolsó listákat és véglegesíteni a szavazáson indulók névsorát.

Nebojša Stefanović, az SZHP alelnöke a legutóbb azt jelentette ki, hogy pártja egy széles koalíció kialakításán fog majd dolgozni a választásokat követően, de előre nem beszéltek meg semmilyen együttműködést egyik párttal sem. Erre a nyilatkozatra reagált pénteken Jagodinán Čedomir Jovanović, az LDP elnöke, aki elutasította annak lehetőségét, hogy egy ilyen nagykoalíció tagjaként lépjen be a kormányba, mert szerinte Boris Tadić és Ivica Dačić egyaránt bizonyították, hogy képtelenek a változások véghezvitelére. Aleksandar Vučićhoz, az SZHP elnökéhez azt a kérdést intézte: kivel tervez kormányozni, az LDP-vel vagy az említett személyekkel, akiknek a munkáját „alig éltük túl”. Véleménye szerint az lenne a legbecsületesebb, ha a haladók vezetője még a választások előtt világosan közölné, mi a szándéka. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy egyetlen párt sem vezetheti az országot egyedül. Vučićról nem kívánt véleményt formálni, csupán annyit mondott, hogy mindig szembeszállt vele a múltban, amikor Vučić a rossz oldalon állt.

Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga alelnöke a B92 Mutatóujj című műsorában az ÚDP-vel közösen megalakított koalícióról beszélt, melynek az a célja, mint mondta, hogy végrehajtsa a programját más pártokkal együttműködve, vagy akár az ellenzék soraiból politizálva. Közölte, hogy a liga több párttal szeretett volna egy szélesebb polgári blokkot létrehozni, a DP-vel és az LDP-vel azonban nem sikerült megegyezésre jutniuk.

Mlađan Dinkić, a SZER elnöke Újvidéken kampányolt. Ezúttal a fiatalokat helyezte beszédének középpontjába, mert véleménye szerint elsősorban nekik kell segítséget nyújtani az üzletkezdéshez. „Nem megszorítások kellenek, hanem kedvező jelzálogmentes hitelek, melyek lehetőséget adnak arra, hogy valaki saját vállalkozást indítson” – mondta Dinkić.

Željko Veselinović, a DP képviselőjelöltje és az Összefogás (Sloga) Szerbiai Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint sohasem volt korábban ennyi sztrájk az államban, mint ma, s hozzátette, hogy az ügyvezető kormány mindent megtesz a hamis ígéretek halmozása érdekében, melynek egyetlen célja, hogy a választásokig megoldottnak állítsa be a problémákat, a választások után pedig hozzákezdjen a munkások érdekeivel ellentétben álló döntések, törvények meghozásához. Ezzel ellentétben Milan Bačević, az SZHP elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy a haladók valóra váltják majd választási ígéreteiket, amit joggal várnak el tőlük a polgárok. Hozzátette: az emberek ma kenyeret, munkát, jó oktatást és egészségügyet várnak el a legnagyobb párttól.

Mindeközben a Köztársasági Ombudsman, az Adatvédelmi Főbiztos és a Korrupcióellenes Ügynökség arra emlékeztette a pártokat, hogy a választási kampány idején állami funkciók és intézmények nem használhatók reklámcélokra, tilos agresszív „háztól házig” akciókat folytatni és megfélemlítő hangnemben lépni fel a polgárokkal, visszaélni azok adataival, s különösen elítélendők a bölcsődékben, iskolákban és más gyermekintézményekben tartott kampányeseménynek.