2024. április 25., csütörtök
MAGVETŐ-ÉLŐÚJSÁG TEMERINBEN

Sorsdöntő napok előtt a mezőgazdaság

A Magvető szerkesztősége idei évi élőújság-sorozatát csütörtök este a Temerini Kertbarátkör helyiségeiben kezdte meg, ahol a szép számú érdeklődőt Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatója és Varjú Márta főszerkesztő köszöntötte. A mezőgazdaságot érintő aktuális kérdésekről Varga Attila, a Magvető szerkesztője szólt, valamint az est vendégei: Fremond Árpád köztársasági képviselő és Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója.

– Sorsdöntő napok előtt áll mezőgazdaságunk, mert a soron következő választások utáni reformok az ágazatot sem kerülik el. Úgy hírlik – mondta Varga –, készül az új mezőgazdaság-fejlesztési stratégia, de a részletekről kormánykörökből vajmi keveset szivárogtattak ki. Annyit lehet tudni, hogy a dokumentum elkészítésén 240-en dolgoznak, de arra már nem derült fény, hogy pontosan kicsodák, mert a gazdaszervezetek és a termelőket tömörítő különböző érdekszervezetek véleményét ezúttal sem kérték ki. A stratégia fontos dokumentum, mert tíz évre előre határozza meg az ágazat irányelveit, beleértve az agrártámogatási rendszert és a földtörvényt is, mely pontosan kimondja, ki vásárolhat földet, és ki örökölhet.

– A 2014–2018-as időszak nagyon fontos lesz Szerbia jövőjét illetően, mert ebben az időszakban számos törvény összehangolása vár az európai uniós törvényekkel és rendeletekkel – mondta felszólalásában Fremond Árpád köztársasági képviselő. – Ezeknek a tárgyalásoknak fontos részét képezi majd a mezőgazdaság is. Az unió határidőket és különböző feltételeket szab majd a törvények egybehangolására. Egyik alapvető követelmény az lesz, hogy az uniós polgároknak lehetővé tegyék a földvásárlást, ami ellen Szerbiának védekeznie kell. Tehát, Szerbiának az lesz az érdeke, hogy az EU-s követelések teljesítését minél későbbi időszakra odázza el, hogy termelőinknek időt adjunk a változásokra való felkészülésre. Ezért nem mindegy, a magyar érdekeket védelmező politikai pártok részesei lesznek-e az új hatalomnak, vagy sem – mondta Fremond.

Szabó József arról számolt be, hogy az általa vezetett intézmény tíz évvel ezelőtt alakult, és ezidáig mintegy 2500 hitelt osztott ki mintegy 17 millió euró értékben. Az idén az alap megközelítőleg 7 millió eurós alaptőkével gazdálkodik, és az év folyamán mind a tizenegy hitelvonalra meghirdetik a pályázatokat. Jelenleg négy hitelvonalra pályázhatnak az érdekeltek: új öntözőberendezések beszerzésére, a mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök vásárlására, új szőlőültetvények telepítésére, valamint méhészeti felszerelések vásárlására fogadják a kérelmeket.

A helybeli termelők körében felvetődött a kérdés, hogy Temerinben az észak-bácskai települések példájára miért nem alakult meg még mindig a falugazdász szolgálat, mely az idősödő, az államnyelvet kevésbé beszélő termelők számára nagy segítség lenne az agrártámogatási kérelmek kitöltésében, valamint a mezőgazdasági témakörű pályázatok figyelésében.

Snejder Sándor, a Temerini Kertbarátkör elnöke hozzátette: a kertbarátkör civil szervezet a vajdasági falugazdász rendszer része, és első kézből tájékoztatja termelőit minden újdonságról. Emellett tervben szerepel, hogy a vidékfejlesztési minisztérium támogatásával ismét alkalmazzanak falugazdászt Temerinben.

A Magvető élőújság-sorozatunkkal egyidejűleg induló tavaszi nyereményjátékunk keretében régi és új előfizetőink között értékes nyereményeket és vigaszdíjakat sorsolunk ki.