2024. április 25., csütörtök

Két új műtőasztal a közkórháznak

Tegnap a zombori közkórházba látogatott prof. dr. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi titkár asszony, valamint Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap megbízott igazgatója, hogy átadjanak két korszerű, tartozékokkal fölszerelt műtőasztalt. Az egyik a sebészeti, a másik pedig az ortopédiai műtőben kerül elhelyezésre. A tartományi alapból finanszírozott berendezésekhez négy LED-technológiás műtőlámpa is tartozik. A felszerelés értéke meghaladja a 18 millió dinárt.

– Rendkívül nagy szükségünk volt ezekre az operációs asztalokra, hiszen sebészeink eddig 26 éves műtőasztalokon és ugyanilyen korú műtőlámpák alatt végezték a beavatkozásokat – mondta dr. Milan Grba kórházigazgató.

A titkár asszony rámutatott, hogy az üzembe állított eszközök a legkorszerűbb technológiával készültek, és jelentősen megkönnyítik a sebészek munkáját.

– A zombori közkórház a tartományi titkárság idei pályázatán is elnyerte a lehetőséget, hogy két, nőgyógyászati endoszkópos műtétekhez szükséges eszközt vásároljon, aminek – és a zombori nőgyógyászok fölkészültségének –köszönhetően a páciensek a ginekológiai beavatkozások másnapján már el is hagyhatják a kórházat. Ezenkívül hamarosan az ideggondozóba is befektet a tartomány – nyilatkozta Vesna Kopilović.

Nebojša Malenković emlékeztetett, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap és a zombori közkórház viszonya korrekt, az alap fölismerte a helyi igények fontosságát.

– Ennek nyomán finanszírozta a két műtőasztal beszerzését, és a tartományi kormány is fontosnak tartja a közkórház működését. Nemrég az állandó költségvetési tartalékból 1,5 millió dinárt hagyott jóvá a helyi mentőkocsik felszereléséhez, hogy azok a szív- és érrendszeri problémáktól szenvedő betegeket folyamatos ellenőrzés alatt azonnal a kamenicai szakintézetbe szállíthassák, ahol soron kívüli ellátásban részesülhetnek – hallottuk Nebojša Malenkovićtől. Azt is elmondta, hogy nem merült feledésbe a neurológiai osztályba tervezett, 120 millió dináros beruházás, amelynek műszaki terve elkészült, közbeszerzési eljárás során a kivitelezőt is kiválasztották, csupán a tervezett eszközöket a köztársaság nem utalta át a tartománynak. Vagyis, a beruházás továbbra is napirenden van.