2024. március 28., csütörtök

Fürdőfejlesztési lehetőségeink

Határon átnyúló szakmai konferenciát tartottak Temerinben

A Temerini Fejlesztési Ügynökség a Szegedi Tudományegyetemmel, Mórahalommal, Ada községgel, valamint a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökséggel a Cooling Cubes program keretében tegnap Temerinben közös szakmai konferenciát tartott. A Cooling Cubes program nem más mint a Budapest–Belgrád közlekedési tengely mentén működő fürdőhelyek összehangolt fejlesztési stratégiájának létrehozására törekvő kezdeményezés. A projektum, amely az IPA- program keretében valósul meg, 117 000 eurós értékű, ennek 85 százalékát az EU támogatja.

A program 2013 márciusától az idei év júniusáig tart. Ennek keretében a tegnapi temerini már a második szakmai jellegű tanácskozás, illetve 4. műhelymunka volt. A konferencia párhuzamosan magyar és szerb nyelven folyt, amihez technikai és szakmai támogatást a Tartományi Képviselőház fordítószolgálata nyújtott.

A konferencia előadói magyar és szerb oldalról mutatták be a fürdőfejlesztés jelenlegi helyzetét és lehetőségeit. A tanácskozáson jelen voltak a projektum csapatok képviselői, mindazok, akik részt vesznek a témával kapcsolatos kutatásokban, az érintett önkormányzatok és a tartományi szervek képviselői, valamint az idegenforgalmi szervezetek képviselői, valójában mindazok, akikhez közel áll a téma.

A projektterület magyarországi részén a fürdőfejlesztés az elmúlt évtizedek fejlesztési politikájának sikertörténete lett. Magyarországon több mint 180 állandó és idényjelleggel üzemelő gyógy-, élmény- és strandfürdő található. A fürdők éves látogatottsága megközelíti a 25 millió főt, ami a pénzügyi válság időszakában sem csökkent.

Kiváló geotermikus adottságokkal Vajdaság is rendelkezik. A fejlesztés és működtetés területén az évtizedek során összegyűjtött tapasztalatok a határ mindkét oldalán alkalmazhatók. A fürdővendégek már felfedezték a fürdők adottságait, és elérkezettnek látszik az idő, hogy stratégia készüljön a közös fejlesztésekre, a fürdők működtetésének összehangolására. Ennek az lenne a célja, hogy a fürdőközpontok ne egymástól csábítsák el a vendégeket, hanem a tudatos fürdőkultúra kialakításával, a látogatók könnyűszerrel ki tudják választani a számukra legkedvezőbb rekreációs vagy gyógyulást jelentő fürdőhelyeket – hallottuk a konferencián.

A szépszámú jelenlévőt az Ifjúsági Otthon nagytermében Gusztony András, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd néhány szóban ismertette Temerin jellegzetességeit. A Cooling Cubes programot dr. Kovács Zoltán projektmenedzser, a Szegedi Tudományegyetem tanára mutatta be. A szakmai előadások keretében először Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság titkárhelyettese tartott előadást Vajdaság AT fejlesztési stratégiájáról 2014–2020-ig különös tekintettel a gazdasági-turisztikai lehetőségekre. Ezt követően dr. Željko Bibić, a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népesedéspolitikai titkárság szakmunkatársa tartott előadást a fürdőturizmus prioritásairól a helyi önkormányzatok fejlesztési stratégiáiban. A folytatásban Juhász Tibor megbízott igazgató bemutatta az adai Adice Rekreációs Központot, Gordana Džigurski, az óbecsei turisztikai szervezet igazgatónője pedig Óbecse fürdőturizmusának fejlesztési lehetőségeit ecsetelte. A temerini fürdőközpont fejlesztési céljairól és lehetőségeiről dr. Nagy Imre egyetemi tanár szólt.