2024. április 23., kedd

Óbecsén vezetik be elsőként a Farmastart

A városba látogatott Franciaország belgrádi nagykövete, ahol bemutatták a gazdákat támogató információs rendszert

Kisebb kiadások, magasabb hozam, környezetkímélő gazdálkodás – ezt ígéri az a szerb–francia projektum, amelyet tegnap mutattak be Óbecsén. A jeles eseményen Vuk Radojević polgármester mellett megjelent Francois Xavier Deniau, Franciaország belgrádi nagykövete, Dragan Glamočić mezőgazdasági miniszter, Michel Feuga, az AIRBUSS, Defense and Space Geoinformációs Szolgálat igazgatója, valamint Zoran Krejović, a Köztársasági Földmérő Intézet igazgatója is.

Az AIRBUSS és a Köztársasági Földmérő Intézet által irányított projektum most rajtoló kísérleti szakaszában Szerbiából Óbecse vesz részt a közös munkában, amelyre három év alatt 16 millió eurót áldoznak. Vuk Radojević polgármester elmondása szerint a program bevezetésének az előnyeit elsősorban a gazdák élvezhetik majd, a műholdas felvételek azonban a városrendezési tervek készítésekor is hasznosak lehetnek.

Francois Xavier Deniau, Franciaország nagykövete felhívta a figyelmet arra, hogy Vajdaságban Franciaország a második legnagyobb befektető, Michel Feuga, az AIRBUSS igazgatója pedig a Farmastar információs rendszer előnyeiről szólva kiemelte: a műholdas felvételeknek köszönhetően a gazdák több információt szerezhetnek a terményeik fejlődéséről, és a rendszer alkalmazásával arra is lehetőség nyílik, hogy a műtrágyahasználat optimalizálásával környezetkímélő módon lehessen hozamnövekedést elérni. Franciaországban egyébként egy ilyen tanácsadói szolgáltatási csomag éves hektáronként ára 10–15 euró, és még egyetlen partnergazda sem mondta le a szolgáltatást. Az évtizedes tapasztalat szerint a termelők ennek köszönhetően 100–200 eurós hektáronkénti pluszjövedelemre tettek szert. Óbecsén mintegy négyezer hektáron folyik majd ilyen jellegű kísérleti munka, és a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát, az Agropromet magánvállalat és Ivan Spajić termelő vesz részt benne.

A francia vendégek és a városvezetők a prezentáció után ellátogattak a mezőgazdasági segédeszközök gyártásával foglalkozó francia Quivogne telephelyére is, ahol tavaly kezdődött meg a termelés.