2024. április 19., péntek

Leváltják a temerini polgármestert

Eurázsiai közeledést szorgalmazó Orosz Párt alakult a községben

Bár már több mint egy hónapja közszájon forog Temerinben az önkormányzati hatalomváltás forgatókönyve, a képviselő-testület mind ez ideig nem lépett. Többen ugyanis tudni vélik, hogy a Szerb Haladó Párt, amelynek a legtöbb képviselője van az önkormányzatban, megvárja, mit hoznak a köztársasági választások, és ha alkalma lesz rá, aszerint válogatja meg koalíciós partnereit helyi szinten is.

Újdonság a temerini politikai élet palettáján: Orosz Párt

Újdonság a temerini politikai élet palettáján: Orosz Párt

Tény, hogy a sokak részéről pletykának nevezett híresztelés igaz ugyan, de a részletek nem világosak. A pártokon belül történő elmozdulások, kilépések és átigazolások hivatalos megerősítés nélkül vannak. Továbbra is arról beszélnek, hogy a DP-ból többen is átigazoltak a Tadić-féle Új Demokrata Pártba. Ez megváltoztatta ugyan a pártok önkormányzati erőviszonyait, de nem jelenti a helyi hatalom bukását.

Az önkormányzat honlapján sem található ezzel kapcsolatosan bejegyzés, csupán az, hogy a képviselő-testület soron levő ülését március 6-án tartják egyetlen napirendi ponttal, az pedig Vladimir Capik polgármester leváltásának javaslata. Megtudtuk, hogy ezzel kapcsolatosan a testület összehívását húsz képviselő kezdeményezte. Egyébként nem mellékes, hogy március 19-én járna le az a három hónapos időszak, amennyi alatt, ha nem ülésképes a testület, ideiglenes intézkedéseket foganatosítanak. Most újra indul az óra.

A legnépszerűbb közösségi oldal üzenetfalán arról olvashatunk, hogy a napokban a még funkciójában levő polgármester, a költségvetési eszközök felhasználását ellenőrző inspekció meghagyására felmentette megbízatása alól három tanácsadóját: Csorba Bélát, Csőke Csabát és Ljupko Todorovićot, mivel szolgálataikért a juttatások kifizetése nem volt összhangban az önkormányzati törvénnyel.

Új párt is megjelent a temerini politikai élet palettáján. A napokban megalakult a Szerbiában élő oroszok pártjának községi bizottsága, elnöke Đuro Milojević. Az Orosz Párt kisebbségiként önállóan kíván részt venni a köztársasági parlamenti választásokon. Számítanak az itt élő orosz beállítottságú ukrajnaiak támogatására is. Az EU-orientált pártokkal szemben az Eurázsiai közeledést szorgalmazzák. Temerinben már néhány éve működik a szerb-orosz baráti társaság. Temerinben és környékén mintegy 40 orosz és ukrajnai nemzetiségű polgár él.