2024. április 24., szerda

Tolvajok, tolvajok...

Korrupció gyanújával vizsgálat indult Erdoğan ellen

„Tolvajok, Tolvajok, le a kormánnyal, mindenütt korrupció, mindenütt csalás” és hasonlókat skandálva ezrek vonultak fel szerdán is Ankara központjában és az isztambuli Taksim téren a kormány, és Recep Tayyip Erdoğan kormányfő azonnali lemondását követelve. Előző nap, amikor kitört a botrány, a két nagyváros mellett komolyabb demonstrációk voltak Trabzonban, Sakaryaban, Izmirben és Eskişehirben is. Isztambulban és Ankarában a rendőrség gumigolyókkal és könnygázgránátokkal oszlatta fel a tömeget.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

Erdoğan ellen egyébként korrupció gyanújával vizsgálat indult. Az eljárást Ankara főügyésze kezdeményezte azután, hogy hétfőn este felkerült a világhálóra egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen a kormányfő nagy pénzösszegek – mintegy 30 millió euró – „eltüntetésére” kéri fiát. A főügyész mindenekelőtt a felvétel hitelességét akarja kideríteni, azt, hogy valóban Erdoğan beszél-e fiával, Bilallal.

A kiszivárogtatott telefonbeszélgetésre még tavaly december 17-én került sor, ugyanaznap, amikor Erdoğan több kulcsemberét korrupciós ügyekben letartóztatták. Akkor a rendőrség különleges egységei több kormánytagon és családjukon ütöttek rajta, és rengeteg készpénzt, valamint bankjegyszámoló gépet foglaltak le. Bár ez az akció több miniszter állásába került, Erdoğant akkor nem érték el a botrány hullámai.

A miniszterelnök nem sokkal azután, hogy a felvétel felkerült a világhálóra, találkozott a török hírszerzés vezetőjével, majd hivatala közleményben állította, hogy a hangfelvétel hamisítvány, és hogy törvényes eljárás indul a „felelősök” ellen. Hazai és külföldi ellenségei mesterkednek ellene – vélekedett a kormányfő.

A Köztársaság Néppárt (CHP), a legnagyobb török ellenzéki erő azt állítja, legalább három csatornán ellenőrizte a felvételek hitelességét, és azok valódinak bizonyultak. A párt felszólította a kormányfőt, hogy vagy mondjon le, vagy pattanjon helikopterbe és szökjön el az országból”.

A YouTube-on hallható felvételen euró- és dollármilliók másoknál való elhelyezéséről van szó, arról, hogyan „nullázhatók le” az otthon lévő pénzek. A felvételt egy nap alatt több mint 1,6 millióan hallgatták meg a neten.