2024. április 26., péntek

A VMSZ nyílt lapokkal játszik

Szerda este zsúfolásig megtelt a zentai városháza nagyterme, rengetegen voltak kíváncsiak a VMSZ választási kampányrendezvényére, amelyen az érdeklődők megismerkedhettek a párt magyarságközpontú programjával és képviselőjelöltjeivel. A jelenlévőket Ceglédi Rudolf polgármester és Lőrincz Csongor, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte, és bemutatták a teljes választási pártlistán szerepelő húsz zentai jelöltet. A nagygyűlésen ott volt a VMSZ korábbi öt parlamenti képviselője, továbbá a hatodik helyen jelölt Vicsek Annamária, valamint Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja is, aki elismerően szólt a vajdasági magyarság összefogásáról és érdekvédelmi törekvéseiről.

Ahogyan Pásztor István, a VMSZ elnöke fogalmazott, a VMSZ nyílt lapokkal játszik, amely lapok mindegyike a vajdasági magyarság megerősítéséről, a róluk való szociális, egészségügyi és anyagi biztonságot, helyben maradást szavatoló megélhetési feltételek megteremtéséről szól. E világos célok elfogadását a VMSZ elvárja a kormányt alakító parlamenti párttól is, ami feltétele annak, hogy a parlamentben ne ellenzékből politizáljon a VMSZ.

Pásztor Bálint a VMSZ politizálásának három lényeges, a mindennapi életünket is befolyásoló eredményét emelte ki. Sikerült visszaállítani a zentai Alapfokú Bíróságot, a kis értékű lopások szintjét ötezer dinárra levinni és elfogadtatni az 1944/45-ös magyarellenes atrocitásokat elítélő parlamenti határozatot.

Szénási Oszkár és Csikós László ismertette a VMSZ falu-, tanya, valamint peremkerületi gondnoki szolgáltatás kialakítására vonatkozó széleskörű programját. Pék Zoltán az aktuális gazdasági kérdésekről szólt röviden. Varga László az EU-csatlakozási folyamat kapcsán kiemelte, hogy a csatlakozási tárgyalások során kell előrehaladást elérni a vajdasági magyarságot érintő kérdésekben, utólag már szinte lehetetlen új elemeket bevinni a kész szerződésbe.