2024. április 23., kedd

A turizmus barátként köti össze az országokat

2013-ban az idegenforgalom több, mint egymilliárd dollár bevételt hozott az országnak – Helyszíni tudósítás

A turizmus más ágazatokat, az infrastruktúrát, a közlekedést, az egészségügyet, vagy a környezetvédelmet is magával vonzza, éppen ezért hatalmas gazdasági lehetőségek rejlenek az idegenforgalomban. A világban a legtöbb embert éppen az idegenforgalom foglalkoztatja, minden tizedik ember a turizmus valamelyik ágazatában dolgozik – emelte ki Igor Mirović gazdasági miniszter a 36. Nemzetközi Idegenforgalmi Vásár megnyitóján csütörtökön Belgrádban.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Igor Mirović, elemezve a tavalyi évet, kiemelte, 14 százalékkal több külföldi látogatott Szerbiában, mint a korábbi évben, ugyanakkor 2013-ban a Szerbiai Nemzeti Bank adatai szerint több, mint egymilliárd dollár bevételt valósított meg az ország. Rámutatott, ez is azt bizonyítja, hogy a turizmusra nagyobb hangsúlyt kell fektetni Szerbiában is.

Nebojša Stefanović, a Szerbiai Parlament elnöke is a turizmusban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Mint kiemelte, Szerbia egy fejlődben levő ország, ugyan ragaszkodik a hagyományaihoz, de szívesen fogadja a külföldieket, hogy megmutassa nekik is az ország különlegességeit. Hozzátette, büszkék vagyunk arra, hogy ebben az évben a 250 milliós lakosságot számláló Indonézia a vásár partnerországa, tavaly Berlin partnerországaként lépett fel.

Sapta Nirvandar, az indonéziai idegenforgalmi miniszter helyettese elmondta, Szerbia és országa között egyre szorosabb a baráti kapcsolat, ami nemcsak a gazdaság és a politika terén gyümölcsözhet, hanem egymás kultúrájának megismerésében is, hiszen a turizmus nem más, mint ahogy fogalmazott, „egymás látogatása”.

Az idén hat csarnokban alakították ki a nemzetközi idegenforgalmi vásárt, amivel egy időben tartották az 5. Beowine borkiállítást, a 10. Vendéglátóipari és a 10. Szuvenírtárgyak Kiállítást, ahol 54 ország képviseltette magát, közöttük helyet kapott Indonézia, Malajzia, Argentína, Algéria, Albánia és az Egyesült Arab Emírségek is.