2024. április 25., csütörtök

Kisebb terhek a folyószámlakeret túllépése miatt

A Szerbiai Nemzeti Bank közbenjárására csökkentek az engedélyezett negatív számlaegyenleg utáni magas kamatok

Miután a Szerb Nemzeti Bank (SZNB) a hét elején közzétette az ország pénzintézeteinek kamatpolitikájáról szóló kimutatást, mely a folyószámlakeret túllépése miatti kamat felszámolására vonatkozik, a bankok – láss csodát – módot találtak arra, hogy némileg csökkentsék az ügyfeleikre kirótt terheket. Erről a döntésről az SZNB legfrissebb közleményéből értesülhetett a közvélemény. A csökkentett kamatérték ezek után a bankok és a felhasználók között megkötött szerződések szerves része lesz. Hogy a feleknek ne kelljen új egyességeket kötni, a rendelet megvalósításához elég a folyószámla-tulajdonos írásos beleegyezése.

A központi bank azért hozta meg a szóban forgó rendeletet, mert azt szeretné elérni, hogy a Szerbiában működő bankok csökkentsék a folyószámlakeret, vagyis az engedélyezett negatív számlaegyenleg túllépésére kirótt kamatot.

Például a legmagasabb kamatokat felszámoló pénzintézetek közé tartozik az Erste Bank is, mely 81,56 százalékos kamatot számolt fel, de nem sokat tétovázott a Societe Generale Bank sem, mely a túlzott költekezést 78,28 százalékos éves kamattal büntette. Legalacsonyabb kamatlábat a Dunav Bank számolt fel (16,34 százalék).

A már említettek mellett a Szerbiai Nemzeti Bank ilyen módon szeretne könnyíteni az ügyfelek helyzetén, hogy jobban megértsék a bankrendszer működését, átláthatóbbá váljon a pénzintézmények kínálata. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a polgárok a számukra leginkább megfelelő pénzintézet mellett döntsenek.

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank elnöke a szerbiai bankok igazgatóságaihoz eljuttatott levelében az új rendelettel kapcsolatban kifejtette, hogy az érintett pénzintézeteket eleve törvény kötelezi arra, hogy rendszeresen értesítsék a betétest folyószámlájának változásairól, többek között a kamatlábak csökkentéséről is.

Az ügyfelek beleegyezéséről szóló dokumentumokat a pénzintézetek elküldhetik a felhasználóknak a már említett, rendszeresen kiküldendő értesítésekkel együtt (amelyet miután az ügyfél aláírt, vissza is küld), vagy pedig felszólíthatják őket, hogy fáradjanak be a bankokba, hogy személyesen is beleegyezésüket adják.

Ha a felhasználó az interneten keresztül intézi pénzügyeit, a bankok megtehetik ezt egy elektronikus levél segítségével is, ebben az esetben az ügyfélnek szintén lehetősége nyílik az írásos engedélyezés megvalósítására.

Az SZNB közleménye kitér arra is, hogy az ügyfelek akkor is beleegyezésüket adhatják a bankok által kiszabott új kritériumokra, amikor a szerződéseket hosszabbítják meg.

A Novosti napilap értesülései szerint a folyószámlakeret átlépésekor felszámolandó kamatlábak csökkentését elsőként az Eurobank, az Unicredit, az Intesa Bank és a Postai Takarékpénztár kezdte el.

Az SZNB adatai szerint a legmagasabb éves kamatot kirótt bankok között van az Eurobanka, amely már kedden értesítette a központi bankot, hogy az éves kamatlábat 38,25 százalékról 33,50-re csökkentette.

Egyébként lapunk már beszámolt arról, hogy a Szerbiában üzletelő huszonkilenc pénzintézet közül tízet bírságoltak meg, mert 50 százaléknál magasabb kamatot számoltak fel. Ezek közé tartozik az Erste és a Societe Generale bankok mellett a KBM Bank, a Čačanska Banka, a KBC, a Credit Agricole, a Srpska Banka, a ProCredit Bank, valamint a Kereskedelmi Bank, azaz Komercijalna banka.