2024. március 29., péntek

Játékosként, nem pedig labdaszedőként

A VMSZ a parlamenti többség részeként kíván részt venni a politikában

A temerini iparosokkal és vállalkozókkal találkozott hétfőn este az egyesület klubjában Pásztor István, a VMSZ elnöke, valamint Pék Zoltán, a párt köztársasági parlamenti képviselője. Az eseményt különösen az elektronikus média nagy érdeklődése kísérte. A találkozó során a vállalkozókat érintő időszerű gazdasági kérdésekről és a küszöbönálló választásokról folyt tartalmas beszélgetés. Jelen voltak a VMSZ választási listáján szereplő temerini jelöltek is.

A vendégeket Szűcs Béla, a 125 éve működő egyesület elnöke tájékoztatta. Közölte, hogy az egyesületnek elsősorban útbaigazításokra, értesülésekre van szüksége a vállalkozókat érintő legújabb fejleményekről. Nincs beleszólásuk a törvényhozásba, nem adhatnak hangot véleményüknek.

Szerbiában a vállalkozók csaknem 30 százaléka a szürkegazdaságban működik, a feketegazdaságról pedig még kimutatások sincsenek – tette hozzá Pék Zoltán. – A kisvállalkozóknak jelenleg egyedül a pályázati eszközök nyújthatnak segítséget, illetve az önkormányzati gazdasági alap létrehozása, amellyel az önkormányzatok megfelelő forrásokat irányoznának elő a vállalkozók megsegítésére. Javasolta, hogy a községekben alakuljanak fiatalokból álló pályázatíró csoportok, amelyek megtanulják a különféle pályázati pénzek lekérését. A választásokat követően gyökeres változások várhatók a társadalomban, így a gazdaságban is. A parlamentnek a következő évben meg kell oldania a privatizációs kérdéseket, csődtörvényt, munkatörvényt kell meghoznia.

A szép számban összegyűlt hallgatóság nagy érdeklődéssel figyelte Pásztor István felszólalását. – Nincs az az adófizető kisiparos és vállalkozó, aki egy ilyen drága, alacsony hatékonyságú, polipként működő, behálózó közigazgatást el tud tartani – mondta a VMSZ elnöke, majd hozzátette, hogy Orbán Viktorral való legutóbbi találkozásuk során megegyeztek arról, hogy még az idén létrehoznak egy alapot, amely majd a vállalkozókat segíti.

Pásztor István a VMSZ választási programjából eredően kiemelte, arra készülnek, hogy a választásokat követően a VMSZ a parlamenti többség része legyen, mégpedig ha úgy hozza a sors, akkor a Szerb Haladó Párttal együtt. Képletesen szólva úgy fogalmazott, ahhoz, hogy irányítani tudjuk sorsunkat, nem labdaszedőknek kell lennünk, hanem játékosoknak.

A választások utáni 4 éves időszakban Szerbia, ha nem is fejezi be uniós tárgyalásait, jóformán a végére fog érni. Az, ami ebben a négy évben történni fog, az középtávon, az azt követő 10–15 évben meghatározza a mezőt, amelyben mozogni tudunk. A tárgyalások eredményeként több száz törvény fog megváltozni. Ezekkel párhozamosan gyökeresen át kell alakulnia a szerb társadalomnak, aminek azt kell eredményeznie, hogy egy hatékonyabb felépítmény jöjjön létre Szerbiában. Az iskolarendszert, az egészségügyi rendszert, a nyugdíjrendszert át kell formálni. Ha ezt nem tudjuk megcsinálni az elkövetkező négy évben, akkor olyan mélyre fogunk társadalomként süllyedni, ahonnan nagyon nehéz lesz visszatérni – mondta Pásztor István.

A vajdasági magyarság számára különösen meghatározó lesz az előttünk álló időszak – mondta a VMSZ elnöke. Ezzel kapcsolatosan kifejtette, el kell döntenünk azt, hogy mit akarunk. Azt-e, hogy az eljövendő években a felnövő generációk – és aki még képes rá – elhagyják az országot, és elmenjenek máshova, vagy abban gondolkodjunk, hogy akik most felnőnek, úgy nőjenek fel, hogy itt is lehet élni és érvényesülni, illetve azok, akik már elmentek, azon gondolkodjanak, hogy visszatérnek. Ám e tekintetben mozgásterünk olyan, hogy a felvetettekről nem mi határozunk, alig vagyunk 250 ezren, de még mindig sokan ahhoz, hogy lemondjunk önmagunkról. De sorsunkat igazából a többség fogja meghatározni. Az az érdekünk, hogy olyan legyen a többség döntése, ami a mi számunkra is kibontakozást és itt maradást eredményezhet. Az az érdekünk, hogy ezt az ambíciót hangosan ki tudjuk mondani, és vele kapcsolatosan meggyőzően tárgyalhassunk. A többségi nemzet túl fogja élni, de ha mi elmulasztjuk ezt a lehetőséget, akkor közösségileg akkora vérveszteséget fogunk elszenvedni, amiből utána nem fogunk felépülni. Erről szól a mostani választás a vajdasági magyarság számára.

Pásztor István szólt még az egyesek által annyiszor emlegetett magyar összefogásról, amely ellehetetlenedett, mert a VMSZ-nek nincsen kivel összefognia. Azok is, akik az összefogást szorgalmazták, öten háromfelé szakadtak. A pártokat leszámítva a VMSZ összefogott mindenkivel, akivel csak lehetett: a civil szervezetekkel, az egyházakkal, az értelmiségiekkel, a művészekkel, az iparosokkal és a vállalkozókkal. A VMSZ a kezdetek óta nyílt kártyákkal játszott, ami arra vonatkozik, hogy mit akar csinálni, és hogyan akarja azt csinálni. Hogy mit akar csinálni, az benne van a választási programban, és vetekszik mindenki másnak a választási programjával. A mikéntre válaszolva a VMSZ elnöke kifejtette: arra készülnek, hogy a parlamenti többség részei legyenek.

A VMSZ gazdaság fejlesztési stratégiájáról dr. Nagy Imre képviselőjelölt szólt a jelenlevőkhöz.

A beszélgetést megelőzően a pártelnök vállalkozóknál járt, és helyzetük felül érdeklődött. A hallgatóságból többen hozzászóltak az elhangzottakhoz.