2024. április 20., szombat

Petícióval az igazságosabb távfűtési számlákért

Óbecsén a társasházak lakói azért elégedetlenek, mert az egyedi radiátormérővel felszerelt lakások tulajdonosai indokolatlanul sokat fizetnek a fűtésért

Egyre nagyobb az elégedetlenség a Toplana Közvállalat elszámolásai miatt Óbecsén: a távfűtéssel melegedő lakosok egyrészt az elszámolás módját, másrészt a számla áttekinthetetlenségét kifogásolják, és azzal sincsenek kibékülve, hogy a társasházak lakói nem mondhatják fel a Toplana Közvállalat szolgáltatásait.

– Azokban a lakásokban, amelyekben költségelosztókat szereltek fel a radiátorokra, és megadott hőmérséklet szerint szabályozható a fűtés, a radiátorokban a vízfolyás időnként megszakad, így a felhasználás csakis kevesebb lehet, mint azokban a lakásokban, ahol nincsenek ilyen mérők. Ebből következik, hogy az egyedi mérők nélküli lakások tulajdonosainak kellene a legtöbbet fizetniük a távfűtésért, de a jelenlegi elszámolási modell miatt most fordított a helyzet – állítja az egyik érintett, Stevan Spajić gépészmérnök. Példaként a tavaly novemberi számlákat említi, ezeken egy egyedi mérő nélküli lakásban 8500 dinár, ugyanabban a házban, ugyanazon az emeleten lévő azonos méretű, költségelosztóval felszerelt lakásban pedig 16 700 dinár lett a távfűtés költsége – ezeknek a számláknak az alapján ez utóbbi lakás kétszer annyi távhőt használt fel, mint a másik, ami szerinte lehetetlen.

A lakók azt kérik a vállalat vezetőitől, hogy szervezzenek találkozót az egyedi mérőket beépítő vállalatok képviselőivel, és találjanak megoldást az elszámolási gondokra. A lakók a petíciót február 11-én adták át a vállalatnak, de választ egyelőre nem kaptak a Toplana igazgatójától, Dejan Vukovićtól.

A távfűtéssel melegedő óbecseieknek a zöme az utóbbi években azért áldozott az egyedi fogyasztásmérők beszerelésére, mert azt remélték, beruházásuk a fűtési költségek csökkenésének köszönhetően rövid idő alatt megtérül, de nagyot kellett csalódniuk, mert a legtöbb ilyen családnak azóta nagyobb számlákat küld ki a Toplana, mint azoknak a lakótársaiknak, akik úgy döntöttek, nem költenek ilyen eszközre. Ezt a problémát a Toplana vezetői már korábban elismerték, és azt ígérték, hogy azokkal a cégekkel közösen, amelyek beépítették a lakásokba ezeket a mérőket, és az elszámolást is végzik, egy új, igazságosabb elszámolási rendszert dolgoznak ki. Hogy erre mikor kerül sor, még nem tudni, azt viszont igen, hogy az új tarifarendszert várhatóan a következő fűtési szezonban vezetik be, ebben a rendszerben a felhasználók 12 hónapon át fizetnék a távfűtési díj fix részét, a változó rész összegét pedig a fűtési idény tényleges energiafogyasztása alapján határozná meg a szolgáltató.