2024. április 26., péntek

Hatékonyabban a cukorbetegség ellen

Több mint kilencvenezer polgárnak nyílik lehetősége ingyenes egészségügyi vizsgálatra

Vajdaságban mintegy 270 ezer cukorbeteget tartanak számon, és ami még ennél is lesújtóbb adat: szinte ugyanennyi azok száma, akik még nem tudják, hogy diabéteszben szenvednek. Csak az előző év folyamán Vajdaság területén 70 újonnan regisztrált kiskorú fiatal került a cukorbetegek sorába. Jelenleg Szerbiában 670 ezer diabéteszes szerepel a nyilvántartásban, a cukorbetegeket képviselő nemzetközi alapítvány felmérése szerint azonban ez a szám 2030-ig 900 ezerre emelkedik.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tartományi kormány felismerte a probléma súlyosságát, és orvoslása, ill. a megelőzés érdekében együttműködési szerződést írt alá tegnap a Tartományi Képviselőházban Lázár Ernő, a Cukorbetegség Ellen Küzdő Vajdasági Egyesületek Szövetségének elnöke és dr. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népességügyi titkár (a felvételen).

A mai nap történelmi jelentőségű, mert eddig a 45 vajdasági község közül 27-ben létezik már egyesület, amely a cukorbetegekkel foglalkozik, 18 községnek viszont még nincs ilyen szervezete. Mi elsősorban azt szeretnénk megoldani, hogy mind a 45 községben alapítsunk diabétesz ellen küzdő egyesületet, ill. a már meglevő és az újonnan alapított szervezeteken belül megfelelő egészségügyi vizsgálatokat tudjunk szervezni az érintett polgároknak. A tervek szerint több mint 90 ezer személynek adódik majd lehetősége ily módon ingyenes vércukorszint-, vérnyomás-, testsúlyellenőrzésre, ill. egyéb egészségügyi vizsgálatra, amelyek alapján szakorvosi tanácsadásban is részesülnek – mondta Lázár Ernő.

A célunk az, hogy ebben a komoly betegségben szenvedő polgároknak hathatósabb egészségügyi védelmet nyújtsunk. Ennek érdekében egy programot dolgoztunk ki, amelynek értelmében az elkövetkező két év során minden cukorbeteget, ill. azokat, akik a cukorbetegség látást érintő súlyos szövődményeivel küzdenek, a Vajdasági Klinikai Központban látják el – fűzte hozzá dr. Vesna Kopitović.

Az eseményen jelen volt Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár is. Bojan Pajtić elmondta, a tartományi kormány támogatása keretében Szabadkán, Nagybecskereken, Nagykikindán, Mitrovicán és Palánkán terveznek létrehozni tájékoztató központokat és olyan üzleteket, amelyek diabetikus termékek forgalmazásával foglalkoznak majd.