2024. március 29., péntek

Ugat, nem harap

A múlt héten az újvidékiek „kaptak” 217 rendőrt. Kitől kaptuk, honnan vezényelték át őket? Nyilvánvalóan nem a Klingon Birodalomból jöttek, most ott nem hiányoznak, ahol eddig dolgoztak? Mit csináltak a múlt hétig, kávézókban ültek, irodákban pötyögtettek ősrégi írógépeken különböző jelentéseket, statisztikákat? Felvetődik egy rakás kérdés, a legfontosabb azonban az, hogy most nekünk, újvidékieknek mivel lesz jobb?

Az utcákon már látjuk őket, gyakoriak az igazoltatások, a fokozott rendőri jelenlét valós hatékonyságát azonban talán az a beszélgetés érzékelteti legjobban, amelyet a minap hallgattam ki két forgalmas sugárút kereszteződésénél. Este 10 óra tájban három nyírott fejű, összevagdosott képű, 20 év körüli kölyök vitatkozott fennhangon, közülük a legdagadtabb – valószínűleg a főnök – tömte a másik kettő fejét: Nem bír semmit, testvér, értsd meg! Odanyúl a zsebedhez, testvér, így ni, megpiszkálja, testvér, megkérdezi, testvér, hogy mi az, de nem nyúlhat be, értsd meg, testvér! Nem nyúlhat be a zsebedbe, testvér, értsd meg, azt mondod, testvér, hogy mobiltelefon, és kész! – Igen, valóban. Bezzeg annak idején Slobo rendőrei mindent „bírtak”, akkora nyugalommal nyúltak be a zsebeinkbe, mint főnökeik az államkasszába, nemigen gondolkoztak polgári jogainkról, ha a helyzet megkívánta, pofoztak is, becsületesen, walkie-talkie antennával, gumibottal... Manapság a kezdő drogdílereket is magázzák, jogaik vannak, meg ügyvédjük is, aki mellettük van kihallgatáskor, és közbeszól, ha kliensének esetleg megoldódna a nyelve. A mai rendőrök pisszenni sem mernek saját kezdeményezésre, minden apróságért felelniük kell. Európában ez a divat. Nem úgy, mint a tengeren túl, ahol a zsaruk szinte mindenért lőnek, jusson csak eszünkbe az a bicskával hadonászó néger, akit Manhattan főutcáján, több száz fényképező járókelő szeme láttára durrantottak le. Merőben másmilyen problémamenedzselés.

Összegezve: a rendőrök nem hiába vannak Újvidéken, tapasztalatból tudjuk, hogy a tolvajok is elkerülik azokat a házakat, amelyeknek udvarán nagy kutya ugat, még akkor is, ha az ebet láncon tartják.