2024. április 20., szombat

Több pénz kellene a gyermekvállalás ösztönzésére

Konstruktívan, döntéshozatalkor az ellenzék bizonyos javaslatait is figyelembe véve zajlott a városi képviselő-testület legutóbbi ülése Zomborban, amire rég nem volt példa.

Az ülésen egyéb időszerűségek mellett szó volt a munkanélküli kismamáknak juttatandó önkormányzati támogatásról. Az ülésanyagban javasolt módosítás szerint ezentúl azok tarthatnak igényt az összegre, akik legalább egy éve zombori lakcímmel rendelkeznek, eddig fél év itt lakás szerepelt feltételként. Ellenzéki javaslatra fogadta el a testület azt a változtatást, amely szerint a kismamáknak nyújtandó juttatás azokat is megilleti, akik ugyan nemrég költöztek házasodásuk folytán a városba, azonban férjük egy évnél huzamosabb ideje zombori lakos, tehát az anyasági segélyt kiterjesztik ilyen feltétel mellett az apára.

Zoran Miler (Szerbia Egyesült Régiói) ellenzéki képviselő szerint az anyagi küszöbön is változtatni kellene, mivel azokat a családokat, ahol az apa dolgozik, de jövedelme hozzávetőlegesen 30 ezer dinár, már nem illeti meg a kismama anyasági segélye, holott ekkora jövedelemből képtelenség gyereket nevelni. A válaszadó hangsúlyozta, ideális lenne, ha a gyerekvállalók megfelelő támogatásban részesülhetnének, de sajnos az önkormányzat anyagi helyzete nem teszi ezt lehetővé.

– Vajon tényleg elkerülhetetlen az Október 21. Általános Iskola bezárása, nem lehetett más kiutat találni a tanintézmény jellegének megóvása érdekében, mint újév előtt aláírni a tulajdonjog igazságügyi minisztériumra történő átruházására vonatkozó szerződést? – vetette fel Nikola Pajić (Szerb Megújhodási Mozgalom).

A válasz egyértelmű volt, s e szerint a mindössze 114 tanulónak helyet adó épület a továbbiakban semmiképp sem szolgálhatja a tanügyet, ugyanis annak fenntartási költségeit nagyrészt az önkormányzatnak kellene állnia, amire nincs lehetőség. Ilyen kis tanulói létszám mellett képtelenség a további működtetés, és nincs is rá szükség, hiszen a közvetlen közelében több általános iskola is működik, ahová a tanulók átirányíthatók. Az Október 21. Á. I.-ban nemzetiségi oktatásban részesülő bunyevác gyerekeknek ugyanezt a másik iskolában is szavatolják, tehát nem sérülnek a kisebbségi jogok – szögezték le a vkt ülésén.