2024. április 20., szombat

Negyvenszázalékos munkaerő-felesleg

A városi közvállalatok zömében túl sok a munkás

A Lisje, Čistoća, Városi Kertészet, Vojvodina Sport- és Üzletközpont és a Put közvállalatban 40 százalékkal többen dolgoznak, mint azt előzőleg megszabták. Az utóbbi években túl sok új munkást vettek fel, az így keletkezett munkaerő-felesleg nagy megterhelést jelent a városnak, ezért gyors megoldásra van szükség. A múlt héten a közvállalatok szakszervezeteinek vezetői találkoztak Miloš Vučevićtyel, hogy közös megoldást találjanak a problémákra.

– A kollektív szerződéssel pontosan meghatározták, ki lehet munkaerő-felesleg egy vállalatban. Elsősorban azokról van szó, akik nyugdíjba vonulhatnak, utána pedig az adminisztrációval foglalkozók következnek, ők vannak a legtöbben. Végleges döntés még nem született, erről a szakszervezetek és a vállalatok vezetői döntenek – mondta a 24 sata portál hírforrása. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere elmondta: márciusban a közvállalatok vezetőségei elkészítik azt a tervet, amelynek alapján megoldást találnak a felmerülő gondokra. A munkaerő-felesleg meghatározásával és a munkahelyi beosztások újratervezésével egy külső felülvizsgáló vállalatot bíznak meg.

– A múlt heti megbeszéléseken meglehetősen radikális, de reális tervekről esett szó: négy éven belül a szóban forgó közvállalatokat egészséges alapokra helyezik. A szociális programot az önkormányzat fizetné, ami kb. ötmillió eurót tesz ki – állítja a hírportál forrása. Másfelől a polgármester azt állítja, hogy a múlt heti megbeszéléseken nem esett szó sem a munkások elbocsátásáról, sem a beosztások felülvizsgálatáról. Vučević kifejtette, a közvállalatokban a legnagyobb gondot a munkaerő-felesleg jelenti.

– Március első felében a legnagyobb problémákkal küszködő közvállalatok vezetőinek el kellene készíteniük a válságmegoldó terveket – jelentette ki a polgármester. Hozzátette: a közvállalatok nem számíthatnak arra, hogy az önkormányzat további összegeket bocsát a rendelkezésükre a városi költségvetésből, „a számlák rendezése” céljából.

– Kétségtelen, hogy túl sok a dolgozó, és rosszul szervezték meg a beosztásukat. Az a legfontosabb, hogy reális terveket és megvalósítható költségvetést készítsenek a közvállalat vezetői, beleértve a banki kölcsönök visszafizetését és a beszállítók iránti adósságok törlesztésétis – magyarázta Vučević.