2024. március 29., péntek

Neymar lehet a futballtörténelem legdrágább játékosa

Az utólagosan befizetett 13,6 millió eurós adóval együtt 99,7 millió euróra rúghat az ára a brazil Neymarnak, akit az FC Barcelona labdarúgócsapata tavaly nyáron szerződtetett a Santostól. A spanyol államügyészség múlt héten jelentette be, hogy adócsalás vádjával eljárást indított a katalán klub ellen, amely hétfőn kiegészítő adóbevallást nyújtott be, s 13,6 millió euró adót fizetett be utólag.

A Barcelona korábbi közleményében azt tudatta, hogy 57 millió euróért szerezte meg Neymart brazil klubjától. Az egyik Barca-klubtag, Jordi Cases azonban ezután bírósági keresetet nyújtott be. Ebben hűtlen kezeléssel vádolta meg Sandro Rosell elnököt, azt állítva, hogy hamis szerződéssel eltitkolta, mennyit is fizetett valójában a klub a brazil csatárért.

Rosell azóta már lemondott posztjáról, utódja, Josep Bartomeu pedig azt közölte, a közvetett járulékos költségekkel együtt 86,2 millió euróba került a 22 éves támadó leigazolása. Ha ez utóbbi összeg valós, amihez hozzájön még a most utólagosan befizetett adó, akkor a brazil sztár összesen 99,7 millió euróért költözött Barcelonába.


Eddig a portugál Cristiano Ronaldo és a walesi Gareth Bale számított a legdrágább futballistának. Előbbit 2009-ben 94 millió euróért szerezte meg a Real Madrid a Manchester Unitedtől, utóbbi ára – nem hivatalosan – 91 millió euró volt, ugyanakkor a Tottenham Hotspur, Bale korábbi egyesülete azt állította, hogy a Realtól 100 millió eurót kapott a szélsőért.


A Marca című spanyol sportnapilap már arról is írt, hogy a Barcelona költségei Neymar-ügyben az adócsalás vádjának következményeként még tovább emelkedhetnek. A madridi újság összesen 112 millió euróról tud, megjegyezve, hogy ezzel a brazil csatár válhat a futballtörténelem legdrágább játékosává.