2024. április 25., csütörtök

Nem minden fekete-fehér

Hetvenöt bemutató a 42. Nemzetközi Filmfesztiválon, a belgrádi FEST-en

Február utolsó napján, 28-án kezdődik Belgrádban a 42. FEST, és egy bő héttel később, március 9-én zárul. A Nem minden fekete-fehér mottóval meghirdetett nemzetközi filmfesztiválon a korábbi évekhez hasonló számú, egészen pontosan 75 bemutatót tartanak. A fesztivál szelektora, Ivan Karl szerint négy évtizeddel ezelőtt a FEST rendeltetése az volt, hogy olyan kiváló alkotásokat mutasson be, amilyeneket nem játszottak a mozik. Most szinte nincsenek mozik, de vannak jó filmek.

A hagyományoknak megfelelően a FEST-filmeket több helyszínen és több programban vetítik, a jegyeket máris árusítják, és úgy hírlik, az érdeklődés nem marad el. Nem véletlenül, hisz Roman Polanski, Woody Allen, Wes Anderson, Jim Jarmusch, Lars von Trier neve vonzza a közönséget, még akkor is, ha számítógépről letölthető egyikük-másikuk friss alkotása. Az idei fesztivál nyitófilmje rendre a cannes-i fesztivál nagydíjasa, az idén azonban az Arany Pálmát elnyerő, Adéle élete 1-2. fejezet című Abdellatif Kechiche rendezte film a fesztivál zárófilmje lesz. A két lány szerelmét bemutató, pikáns, explicit testiséggel fűszerezett film elnyerte az idei BAFTA-díjat, és Golden Globe-díjra is jelölték. (A film szerb fordítása az angol címzést követi: Plavo je najtoplija boja, a magyar fordítás pedig az eredeti, francia címre épít.)

A FEST-et kivételesen hazai film nyitja majd meg a Száva Központban, ez a megtiszteltetés Boban Skerlić régóta várt Top je bio vreo című filmjének jutott ki. Emellett a film mellett a közönség megnézheti Milan Todorović Mamula című alkotását, és a szerb-görög koprodukcióban készült Drvo i ljuljaška című filmet Marija Duza rendezésében, melyben Mirjana Karanović is játszik.

Az idei fesztivál nagy figyelmet fordít az orosz és a skandináv filmprodukciókra. A térség filmtermése figyelemre méltó az utóbbi időben a FEST szervezői szerint, ezért a Fókuszban elnevezésű programban több friss alkotást tűznek műsorra. Mint az lenni szokott, a legnagyobb érdeklődés mégis a főprogram iránt nyilvánul meg. Ezúttal is a fesztiváli műsoron szerepelnek azok a filmek, melyek március 2-án, az Oscar-gálán is a főszerepet játsszák. A jelöltek közül Belgrádban, és reméljük párhuzamosan Újvidéken is megnézhetjük Alfonso Cuarón Gravitációját Sandra Bullock és George Cloony nagyszerű alakításával, Martin Scorsese A Wall Street farkasa életrajzi drámáját Leonardo DiCaprióval, David O’Russell Amerikai botrányát Christian Bale-lel, Bradley Cooperrel és másokkal. Nagy figyelmet váltott ki máris Lars von Trier A nimfomániás című erotikus filmdrámája, melynek mindkét részét egyszerre vetítik le Belgrádban. A 240 perces produkcióra csak felnőttek válthatnak jegyet. A FEST-re érkezik Steve McQueen 12 év rabszolgaság című megrázó drámája, melynek 9 Oscar-jelölése van, és Jean-Marc Vallée Mielőtt meghaltam című életrajzi drámája Matthew McConaughey-vel és Jared Letóval a főszerepben. Itt lesz továbbá Alexander Payne Nebraskája, Stephen Frears Philomenája, Judi Dench újabb briliáns alakításával. Öt év kihagyás után visszatér a FEST-re Jim Jarmusch, ezúttal az Only Lovers Left Alive című filmjével, Tilda Swintonnal a főszerepben, majd egyenesen a Berlini Filmfesztiválról érkezik Wes Anderson nem Budapesten forgatott A Grand Budapest Hotel című filmje Ralph Fiennesszel a főszerepben. Nem hagyhatjuk ki az előzetesből Woody Allen új filmjének belgrádi premierjét sem, a Blue Jasmine-t Cate Blanchett-tel és Alec Baldwinnal a főszerepben. Az eddig említettek alapján is kirajzolódik, hogy az idei FEST-en túlsúlyban lesznek a drámák, de a sort nem zárhatjuk, hisz érkezik Spike Jonze A nő, John Wells Augusztus Oklahomában című drámája Meryl Streeppel (ez az alakítása hozta meg számára a 18. Oscar-jelölést), Sam Sheparddal, Julia Roberts-szel a főszerepben. A kivételek erősítik a szabályt, ezért két zenés filmalkotás is bemutatásra kerül a FEST-en, Steven Soderbergh Túl a csillogásonja, és a Coen-fivérek legújabb filmje, az Inside Llewyn Davis.