2024. április 25., csütörtök

A törpék esete a hajadonnal

Az elemzők egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy az ellenzékiek fő támadási célpontja Ivica Dačić

A március 16-i rendkívüli választásokra készülő politikusok kedden azzal kapcsolatban vitatkoztak a leghevesebben, hogy melyikük pártja udvarol Aleksandar Vučićnak, a Szerb Haladó Párt elnökének és melyiknek kizárólagos célja a következő összetételű kormányba való bekerülés. Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt végrehajtó bizottságának elnöke szerint az udvarlók között első helyen Boris Tadićot, az Új Demokrata Párt elnökét kell említeni. Tadićnak, mint politikusnak, lejárt az ideje és mást sem tesz, minthogy megpróbálja magát behízelegni az SZHP-hez, nyomatékosította Ružić.

– Egyet üzennék Tadićnak: koalíciós partnereivel Ivica Dačić és az SZSZP voltak azok, akik más irányba terelték a történelmet. Elhatároztuk magunkat, hogy soha nem látott határozottsággal hajtjuk végre a reformokat és haladunk az Európai Unió irányába. Ezek a folyamatok tőlünk függtek. 2008-ban ezek a folyamatok nem Tadićtól függtek és ezzel ő is tisztában van. Egyébként nem kívánok törpe pártokkal foglalkozni. Tadićot többé nem illeti meg figyelem és ne is számítson arra, hogy az SZSZP-hez hasonló komoly pártokkal bármiféle megállapodást köthet – fogalmazott Ružić.

Azzal kapcsolatban, hogy mi történik akkor, ha a választásokat követően az SZHP nem a szocialistákat választja együttműködő partnerül, Ružić kifejtette: pillanatnyilag az SZHP a legvonzóbb „hajadon”, ezért teljesen normális, hogy a törpe pártok érdeklődnek iránta és mindenféle módon támadják az SZHP–SZSZP koalícióját. Mint azt kifejtette: „Bízom benne, hogy az SZHP fel tudja mérni, hogy melyek a fontos értétek Szerbia számára és emberi, illetve minden más erőforrás, valamint tapasztalat és bátorság szempontjából melyik az a párt, amely, karöltve az SZHP-vel, képes lenne küzdeni ezekért az értékekért.”

Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt tisztségviselője egyetért azzal, hogy szinte minden politikus és politikai párt Vučić ajtaján kopogtat. Az ÚDP is ezt teszi, tette hozzá Tadić valamikori párttársa, aki úgy véli, hogy ilyen körülmények között megtisztelő a DP tagjának lenni, tekintettel arra, hogy milyen veszélyek közepette van Szerbia demokratikus lénye.

MINDENKI DAČIĆ ELLEN

A Večernje Novosti belgrádi napilap szerint pedig az a közös a kampányoló ellenzéki pártokban, hogy Ivica Dačić kormányfőt, az SZSZP elnökét támadják. Vučić ellen egyedül a DP hadjárata irányul, míg a szocialistáknak mindenki más vádjával meg kell küzdeniük, írja a Novosti.

Dejan Vuk Stanković politikai elemző szerint az aktuális kampányban jellemző viták, leszámolások inkább személyes jellegűek. Az ellenzékiek azért választották Dačićot ellenségnek, mert nem szeretnék veszélyeztetni jövőbeni együttműködésüket az SZHP-vel, értékelte Stanković. Ezzel a megállapítással Marko Blagojević, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért programigazgatója is egyetért. Az ellenzék számára Dačić sokkal egyszerűbben támadható áldozat, mint Vučić, jegyezte meg Blagojević, majd elmondta: „Azok, akik Vučić és az SZHP lehetséges koalíciós partnereként élik meg magukat, nem veszélyeztetik a jövőbeni együttműködést.”

Dijana Vukomanović, az SZSZP alelnöke a B92 RTV-nek nyilatkozva úgy értékelte, hogy a Dačić és a szocialisták elleni lejárató hadjáratok nem vesznek el szavazatokat a párttól. Vukomanović egyébként nem hiszi, hogy a gyanú szerint Darko Šarićtyal összefüggésbe hozható Branko Lazarević, Dačić volt kabinetfőnöke ellen előre megfontolt szándékkal indult eljárás éppen a választási kampányban. Dačićot nem lehet a horvát Ivo Sanaderhez hasonlítani, hiszen Dačić semmivel nem ad okot a különböző találgatásoknak, bűncselekmények elkövetésével kapcsolatos állításoknak, szögezte le Vukomanović.

– Az SZSZP és Dačić ellen elsősorban a valamikori Szerbiai Demokratikus Ellenzék politikusai folytatnak hadjáratot, hiszen mostanra konkrét politika és eredmények nélkül maradtak. Így kísérelik meg magukra irányítani a közvélemény figyelmét – érvelt Vukomanović.

A TÉKOZLÁS MEGFÉKEZÉSE

Miután Mlađan Dinkić, a Szerbia Egyesült Régióinak elnöke kedden sokadszorra kifejtette, hogy az ország gazdasági problémáit nem spórolással kell kezelni, Zorana Mihajlović, az SZHP alelnöke elmondta, hogy a párt nem a szigorú megtakarításokat, hanem a tékozlás megakadályozását szorgalmazza. A szintén sokat emlegetett szolidáris adó pedig nem tartós, hanem átmeneti intézkedés.

– Nem igaz, hogy a kormány kizárólag megszorító intézkedésekkel kezeli a válságot. Racionalizációról van szó, igyekszünk minden területen csökkenteni a kiadásokat. Ezért került bevezetésre a szolidáris adó. Ezt az intézkedést ki kell bírni. Két évvel ezelőtt sajnos egy a csőd szélén álló országot vettünk át. Nem csak azt tesszük, amit szeretnénk, hanem azt is, amit muszáj. Nem helyénvaló, hogy egyesek visszaélnek a takarékoskodás témájával a kampányban – fogalmazott Mihajlović.

A Vajdasági Magyar Szövetség kedden Belgrádban átadta a Városi Választási Bizottságnak a szintén március 16-i helyhatósági választásokon induló, 37 jelöltet tartalmazó listáját. A párt listavezetője Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke. Marjanović történelminek nevezte a pillanatot, mert mint mondta: a városi szervezet kétéves fennállását követően a VMSZ-nek volt bátorsága önállóan indulni a helyhatósági választásokon.

Az SZHP alelnöke azt is bejelentette, hogy az új összetételű kormány folytatni fogja a magánosítások felülvizsgálatát és a folyamat a jövőben nem csak a sokat emlegetett 24 vállalatot fogja érinteni. A gyanú szerint legalább 300 magánosítást lehet megkérdőjelezni, tette hozzá Mihajlović, mondva: addig nem érkezhetnek komoly beruházások Szerbiába, amíg az országot meglopók nem kerülnek börtönbe. Az SZHP-nek van elég ereje ahhoz, hogy munkahelyeket teremtsen, megőrizze a meglévőket és az országban tartsa a fiatalokat, emelte ki Mihajlović.

Vučić kedden a Bernadette Ségollal, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) elnökével folytatott beszélgetés során tett ígéretet arra, hogy Szerbia folytatni fogja a megkezdett reformokat. A tervek sorában a munkaügyi törvény elfogadása szerepel első helyen, mondta Vučić, majd kifejtette, hogy a kormány a jövőben is együtt kíván működni a szakszervezetek képviselőivel, hogy a munkaügyi törvény mindenki számára elfogadható legyen.

PÁRTOK A SZERB MÉDIÁBAN

A Köztársasági Műsorszórási Ügynökség (RRA) aktuális felméréséből kiderül, hogy a választási kampány első tizenöt napjában az Aleksandar Vučić-A jövő, amelyben hiszünk elnevezésű választási lista szerepelt a legtöbbet a szerb nyelvű elektronikus média programjában. Második helyen A Demokrata Párttal a demokratikus Szerbiáért lista, harmadik helyen pedig a Boris Tadić vezette ÚDP köré tömörülő választási koalíció listája szerepel.

Az SZHP listája a választási program 24,67 százalékában szerepelt, a DP köré tömörülő koalíció 21,08 százalékában, az ÚDP koalíciója pedig 17,43 százalékában. A többi párt szereplési aránya nagyjából megegyezik, 8 és 10 százalék között mozog.

A választásokon indulni kívánó pártok, koalíciók és polgári csoportosulások február 28. éjfélig adhatják át választási listájukat a Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK). Ezt eddig 11 párt és választási koalíció tette meg. A RIK legkésőbb március 5-ig véglegesíti a listát, amely március 16-án a szavazólapokon fog szerepelni.

Műsorfelületéből a legtöbb teret a B92 RTV szánta a választási tartalmaknak (26,77 százalék), a Vajdasági RTV műsorfelületének 23,08 százalékában sugározott választási tartalmakat, 18,65 százalékkal harmadik helyen a Pink TV áll, 12,80 százalékkal negyedik helyen pedig a Szerbiai RTV.

Az SZHP választási listája leggyakrabban a SZRTV, a VRTV, a Pink és a B92 műsoraiban jelent meg, az ÚDP köré tömörülő koalíció a Prva TV műsoraiban szerepelt a leggyakrabban, a DP pedig a Happy TV műsoraiban.