2024. április 19., péntek

Megbízható alapokra kellene helyezni a mezőgazdaság támogatását

Törökkanizsán kampányolt Kovács Elvira és Fremond Árpád

A VMSZ választási kampánykörútja keretében Kovács Elvira és Fremond Árpád parlamenti képviselőjelöltek hétfőn délelőtt Törökkanizsán mezőgazdasági termelőkkel és jószágtenyésztőkkel találkoztak. A vendégek Újhelyi Nándornak, a községi képviselő-testület elnökének a kalauzolásával felkerestek több helybeli magyar családot is.


Csanádi Károly jószágtenyésztő birtokán mintegy tucatnyi helybeli termelő gyűlt össze, hogy a VMSZ jelöltjeivel megvitassák az őket leginkább érintő mezőgazdasági kérdéseket. A vendéglátó elmondta, hogy a szebb napokat látott borjúhizlalással foglalkozik, már gyermekkorától ebbe nőtt bele, és a nehézségek ellenére eddig kitartott a jószágtenyésztés mellett.
– Vásárolom a borjúkat, és saját termelésű takarmányon hizlalom fel őket, de amióta még két eurót sem kapunk a leszállított bikák kilójáért, és a mezőgazdasági támogatás is nagyon esetleges, gyakorlatilag haszonról nem tudok beszélni, de mivel évtizedek óta ezzel foglalkozunk, egyelőre még kitartunk, hátha lesz még jobb is a helyzet. Lehet, hogy jobban megérné eladni a takarmányt, mint beleetetni az állatokba. A viszonteladóknak vagyunk kénytelenek átadni a jószágot, mert ha kevesebbet is, de rögtön fizetnek. Így viszont elesünk az állami támogatástól, nem tudja az ember, melyik a kisebb rossz, melyiket is válassza.


A VMSZ parlamenti képviselőitől azt várjuk, hogy minden erővel küzdjenek a vajdasági termelőkért a parlamenti bizottságokban – mondta Csanádi Károly.
– Azért lenne jó ismét legalább öt parlamenti hely, mert akkor a VMSZ legalább újból önálló frakciót alakíthatna, és esélyünk lenne államtitkári pozícióhoz jutni az új kormányban. Csak így és akkor tudjuk hallatni a hangunkat, képviselni a vajdasági mezőgazdasági termelők érdekeit, ha részt tudunk venni a döntéshozó testületek munkájában – hangsúlyozta Fremond Árpád, aki az előző kormány mezőgazdasági bizottságában tevékenykedett, és rálátása van az ott folyó munkára.


A törökkanizsai gazdákkal szervezett találkozón Juhász Attila, a VMSZ tartományi képviselője is jelen volt, a termelők érdeklődésére beszámolt a tartományi mezőgazdasági támogatásokról és hitellehetőségekről, valamint a földtulajdonosok által fizetett lecsapolási járulék felhasználásának a módjáról és az e téren esedékes változtatásokról, hogy ne csak lecsapolásra költsék a jelentős összegeket, hanem kétirányú, azaz öntözésre is alkalmas csatornázási munkálatokba fektessék be a termelőktől beszedett pénzt. A földművesek és állattartók kérdéseket tettek fel a területalapú és a műtrágya-támogatás folyósításának a feltételeivel kapcsolatban is.