2024. április 25., csütörtök

A farsang és a bor jegyében

Nemzetközi borásztalálkozó volt Bácsfeketehegyen – Az idén sem maradt el a farsangi felvonulás és bál

A szombat a farsang jegyében telt Bácsfeketehegyen (Feketicsen). Délelőtt farsangi felvonulást tartottak a helyi általános iskola diákjai, este pedig hagyományos farsangi maszkabálon mulattak a fiatalok. A mulatságok közepette azonban maradt idő egy nemzetközi borrendi találkozóra is, amelynek Varga László köztársasági parlamenti képviselő volt a díszvendége.

A borásztalálkozónak a helyi Szent György Borrend és a helyi Gazdakör volt házigazdája, s képviseltette magát a szegedi Szent Vince Borrend, a horgosi Szent Orbán Borrend, a Bajsai Szent Dömötör Borrend, valamint a kiskunhalasi Cultores Moris Redemptionis Borrend. Az összegyűlt borászokat először Orosz Kálmán, a Gazdakör elnöke üdvözölte, majd Varga László elmondta, hogy a borászat különbözik a többi mezőgazdasági ágazattól, hiszen az elmúlt 15–20 évben több volt a sikerük, mint sikertelenségük. A borászok, borkedvelők jó kedvű emberek, köztük könnyen meg lehet feledkezni az országban uralkodó közhangulatról – jegyezte meg.

– Az utóbbi 15–20 év jelentős fejlődést hozott a borászatban ezen a vidéken. Nagyon mélyről indultak, azonban ma már megállapítható, hogy egyre több ember foglalkozik szőlőtermesztéssel, borászattal, akár kiegészítő, akár főfoglalkozásként. Van egy-két nagy és 15–20 középméretűnek nevezhető borászat, amelyek mindenképp sikertörténetnek számítanak – mondta Varga, majd hozzáfűzte, hogy a borász szakma előtt nagy feladat áll, hiszen az EU-s csatlakozási tárgyalások során a szőlészet, borászt is érzékeny ágazat lesz. A következő négy évben jelentősen fel kell fejleszteni ezt a területet, mert az EU-csatlakozás után csak évente egy százalékkal lehet növelni a szőlővel beültetett területek nagyságát – mondta

A borrendek nemzetközi találkozóját a délelőtt során vidám farsangi felvonulás előzte meg, amelyet a helyi Nikola Đurković Általános Iskola szervezett meg és bácsfeketehegyi helyi közösség és a Feketics Művelődési Egyesület támogatott. Összesen 340 általános iskolás diák vett rajta részt. A gyerekek a Művelődési Otthonban gyülekeztek, ahol fánkkal és teával vendégelték meg őket. A farsangi menet ezúttal rövidebb lett az esős idő miatt, de a gyerekek lelkesedéséből nem volt hiány. A farsangi vigadalmon tiszteletét tette Pásztor Bálint képviselő is, aki rövid távon csatlakozott a felvonulókhoz.

Nem csak a farsangi felvonulást övezte nagy érdeklődés, az esti maszkabálon több mint 140 fiatal vett részt. A bált a Művelődési Otthonban tartották, és a jókedv mellett innen sem hiányoztak az ötletes jelmezek, noha ebből a korosztályból már nem mindenki mert beöltözni. A zenéről a Calypso együttes gondoskodott, az est során pedig egy értékes LED televízió került kisorsolásra.