2024. április 23., kedd

Informál és programokat kínál

Megnyílt az első DKMT-HÍD Ifjúsági Iroda Szabadkán

A hétvégén megnyílt a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurórégió Ifjúsági Szövetsége és a Vajdasági Magyar Diákszövetség első DKMT-HÍD Ifjúsági Irodája Szabadkán. Az iroda célja, hogy bekapcsolja a határon túli magyar fiatalokat a magyarországi és európai ifjúsági és civil vérkeringésbe. Az irodát Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adta át.

Az iroda egyik feladata mindenképpen az lesz, hogy az itteni fiataloknak, s nemcsak magyar, hanem más nemzetiségű fiataloknak is információt nyújtson például a képzési- oktatási és munkalehetőségekről, ösztöndíjakról, sportolási és szórakozási lehetőségekről, kulturális programokról, utazásokról és szálláslehetőségekről. Mint a helyettes államtitkár hangsúlyozta, az irodát élettel kell megtölteni, melyen belül rendszerben zajló különféle programok valósulnak meg, akár szavalóversenyek, hangversenyek, műhelymunkák, sportrendezvények formájában. Azzal pedig, hogy szerb ajkú fiatalok is igénybe vehetik az iroda szolgáltatásait, a határok eltűnnek, erősödik a két nemzet közötti párbeszéd és együttműködés is.

A megnyitón részt vett Csíkos János, tartományi sport- és ifjúsági titkárhelyettes is, aki a fiatalok itt-tartását, ittmaradását hangsúlyozta, ehhez azonban jó feltételeket kell biztosítani. Zakar Péter, a Csongrád megyei közgyűlés alelnöke pedig elmondta, azért tartja fontosnak az iroda megnyitását, mert ez folytatása az eddigi jó kapcsolat ápolásának a két ország között, s ezt a kapcsolatot tartalommal kell megtölteni az ifjúság vonatkozásában is.

– Az irodákba betérő fiatalok elsősorban információt és segítséget kaphatnak, de célunk a fiatalok mobilitásának növelése is a sport, kultúra, csereprogramok, kirándulás és a szabadidő hasznos eltöltése által. Ezt a határon átnyúló mobilitást elősegítő programot tovább erősíti, hogy a DKMT Eurórégió Ifjúsági Szövetsége egyben EURODESK iroda is, mely Szegeden működik. Az EURODESK pedig egy olyan hálózat, melynek háromezer irodája van Európa-szerte. Ezek napi kapcsolatban vannak egymással, ezáltal az itt Szabadkán megnyíló iroda közvetve része lesz ennek az ifjúsági információszolgáltatási hálózatnak, s az európai ifjúsági vérkeringésbe is be tud kapcsolódni – mondta dr. Bene Tamás, a DKMT Eurórégió Ifjúsági Szövetségének elnöke.

Saláta Zoltán, a VaMaDiSz elnöke elmondta, ők kapcsolat- és koordinálópont szerepét töltik be. Szabadkán lesz a központi iroda, melyhez társulnak a további vajdasági pontok is. Hozzátette, nem új irodákat nyitnak, hanem a már meglévő ifjúsági irodák viszik tovább ezeket a programokat, melyeknek a kidolgozása folyamatban van.

Az ifjúsági iroda Szabadkán a Corvin Mátyás utca 9. alatt székel. Március folyamán iroda nyílik Kishegyesen és Magyarkanizsán is.