2024. április 19., péntek

Börtönbe vetik a Putyin-ellenes tüntetés résztvevőit

Letöltendő börtönbüntetésre ítélt hét vádlottat hétfőn a moszkvai Zamoszkvoreckij kerületi bíróság a 2012. májusi, Bolotnaja téri tüntetés ügyében, egy nyolcadik vádlottra felfüggesztett büntetést szabtak ki. A Vlagyimir Putyin harmadszori elnökké választása ellen szervezett, a karhatalom és a tüntetők összecsapásával végződött megmozdulás résztvevőit tömeges rendzavarásban és rendőrökkel szembeni erőszakban találta bűnösnek a bíróság. Egy fiatal nő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, hét férfit egyenként két és fél évtől négy évig terjedő, javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítéltek.

Az ítélethirdetést múlt péntekre tervezték, de az épületnél kirobbant heves tiltakozás miatt hétfőre halasztották, miközben a rendőrség mintegy 200 tüntetőt előállított. A bíróságnál most is több száz ember tiltakozott a büntetőeljárás ellen. Hatalmas volt a rendőri készültség is. A tiltakozáson részt vett több, az 2012-es Bolotnaja téri tüntetést szervező ismert ellenzéki politikus, köztük Borisz Nyemcov, Alekszej Navalnij és Dmitrij Gudkov. Nagyezsda Tolokonnyikova, a Pussy Riot punkegyüttes egyik tagja is be akart jutni a bíróság épületébe, de a rendőrök ebben megakadályozták.

A tömeg „Oroszország szabad lesz! Cselekedeteink törvényesek!” jelszavakat harsogott, miközben a rendőrök a megmozdulás több mint kétszáz résztvevőjét ismét rabszállító teherautókba tuszkolták, köztük a Putyin legádázabb ellenfeleként ismert Alekszej Navalnijt is, akit tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.