2024. április 19., péntek

Az ETA jelképesen lefegyverezte magát

Jelképesen lefegyverezte magát a Haza és Szabadság (ETA) baszk szeparatista szervezet csaknem két és fél évvel azután, hogy lemondott az erőszakról. A spanyol kormány „színjátéknak” nevezte a lépést. A baszkföldi fegyvernyugvást ellenőrző nemzetközi bizottság (CIV) tájékoztatása szerint az ETA négy lőfegyvert, 300 lőszert, néhány gránátot, robbanóanyag gyártásához szükséges anyagokat és más eszközöket, például időzítő szerkezeteket helyezett használaton kívül januárban ismeretlen helyen.

Ram Manikkalingam, a CIV elnöke lengeti azt a dokumentumot, amely az ETA fegyverbeszolgáltatásának kinyilatkozását tartalmazza  (Fotó: Beta/AP)

Ram Manikkalingam, a CIV elnöke lengeti azt a dokumentumot, amely az ETA fegyverbeszolgáltatásának kinyilatkozását tartalmazza (Fotó: Beta/AP)

A jelképes leszerelésről videofelvétel készült, amelyet pénteken tettek közzé egy bilbaói újság honlapján. A másfél perces felvételen a CIV két munkatársa és álarcban a szeparatista csoport két feltételezett tagja látható egy asztal előtt, amelyen az átadott fegyverzet van. A két álarcos aláír egy dokumentumot is.

A külföldi szakértőből álló CIV elnöke, a Srí Lanka-i Ram Manikkalingam Bilbaóban újságíróknak nyilatkozva jelentős lépésnek nevezte a történteket, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez a folyamat az ETA teljes lefegyverzésével zárul.

A leszerelést hitelesítő, 2011-ben létrejött bizottság közvetítő szerepét a Mariano Rajoy vezette spanyol kormány mindazonáltal nem ismeri el, így Jorge Fernández Díaz belügyminiszter már a bejelentés előtt „színjátéknak” minősítette az ETA intézkedését. „Ha valóban le akarják tenni a fegyvereket, akkor tegyék le azokat, ez ilyen egyszerű” – hangsúlyozta Madridban a tárcavezető.

Az ETA-t 1959-ben alapították a Franco-diktatúrával szembehelyezkedő ellenállási mozgalomként. A csoport azonban a demokrácia 1975-ös helyreállítása után is folytatta a spanyol állam elleni harcot egy független Baszkföldért. Az ETA szeparatista harca 856 halálos áldozatot követelt. A spanyol hírügynökségnek nyilatkozó hatósági források szerint a baszk szervezet több tonna, robbanószer gyártásához szükséges anyagot és több mint 500 lőfegyvert rejteget.