2024. április 25., csütörtök

A munkanélküliség felszámolása, a hazai befektetők támogatása a cél

A topolyai önkormányzatban és ipari parkjában tett látogatást Igor Mirović miniszter

A Szerb Köztársaság és az ország önkormányzatainak is egységes célkitűzése mindenekelőtt új munkahelyek létesítése, valamint a jelen levő befektetők számára jobb feltételek teremtése, új beruházók befektetésre való serkentése, idevonzása.

A fenti gondolatokat a február 22-én, szombaton Topolyára látogatott, a gazdasági tárca vezetésével megbízott Igor Mirović regionális fejlesztési és önkormányzati miniszter, valamint Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármester is megfogalmazta lapunknak adott nyilatkozatában, a topolyai polgármesteri hivatalban lezajlott tárgyalásukat, az Első Vajdasági Ipari Park – Topolyai Logisztikai Központ Kft. telephelyén, továbbá a Capriolo Kft. termelési részlegében tett látogatásukat követően. A miniszteri látogatás apropója, célja: a regionális fejlesztési és önkormányzati minisztérium által biztosítandó, a már teljes mértékben önkormányzati tulajdonban lévő topolyai ipari parkban épülő bekötőút kiépítésére vonatkozó 133,5 millió dináros támogatás átiratának hivatalos átadása.

– A befektetők számára legfontosabbak a jó infrastrukturális feltételek. Ennek ismeretében 2014-ben, első ízben éves szinten a regionális fejlesztési és önkormányzati minisztérium csaknem ötszázmillió dináros keretet biztosít különböző ipari övezeteknek az illetékes helyi önkormányzatokkal történő összefogás melletti kiépítésére. Mintegy negyven olyan önkormányzatunk van, amelynek nincsen ipari övezete. Szerencsére, Topolya nem tartozik ezek az önkormányzatok közé tartozik, ám azokon a helyszíneken is, amelyeken már elkezdődött az ipari parkok létesítése, fontos feltételeket teremteni a munkálatok befejezéséhez is, hogy azok teljes mértékben működhessenek. A topolyai ipari park földrajzi fekvése kitűnő, és bízom abban, hogy a 2015 végéig be is fejeződik kiépítése, felszerelése. A jövőben ezen a telephelyen mintegy tizenöt helyszín lesz új hazai és külföldi befektetők számára – nyilatkozta Igor Mirović regionális fejlesztési és önkormányzati miniszter.

– Minden önkormányzatnak a legfontosabb feladata, hogy új munkahelyeket teremtsen, jobb feltételeket a már jelen lévő befektetőknek, vonzza az új beruházókat. E célját mindenekelőtt ipari parkok létesítésével és felszerelésével tudja elérni. A szóban forgó ipari parkunk bekötőútjának kiépítésére vonatkozó befektetést fele-fele arányban a topolyai önkormányzat és a Világbanktól kapott kölcsön jóvoltából a minisztérium finanszírozza. Ebben az esetben a szükséges összeg mindkét fél részéről 133,5 millió dinár. Önkormányzatunk szempontjából előnyös, hogy a bekötőút vonatkozásában a befektetett pénzt elismerték, így a 2014-es költségvetési évben 40 millió dinárt kellett e célból előirányoznunk. A minisztériumnak a folyó évben is egyik fő prioritása az ipari parkok létesítése és felszerelése, ennek köszönhetően jutottunk eszközökhöz és ígéretekhez is a további infrastrukturális lépések vonatkozásában. Mirović miniszter úr támogatásáról biztosította önkormányzatunkat: segítségünkre lesz pl. egy Belgrádban, ipari parkunkat érintő, a potenciális befektetők számára rendezendő prezentáció megszervezésében – emelte ki összefoglalójában Kókai Mernyák Melinda polgármester.

A tanácskozásra meghívott befektetők közül jelen voltak a Krivaja Kft., a Capriolo Kft., az EM-commerce, a Lohr, a Perutnina Ptuj és a Sat-trakt vállalat, az Usluga Rt., valamint az AIK Kft. képviselői. A folytatásban a régi és az új létesítésű ipari parkban működő vállalatok, építkezési folyamatok megtekintése után, a miniszter látogatást tett a Capriolo Kft. kerékpárgyárában, ahol a látogatókat a tulajdonos, Brindza Lajos fogadta és kalauzolta a gyár termelési részlegében tett körútjuk során.

– Nagy megelégedésemre szolgál, hogy a topolyai Capriolo kerékpárgyárba látogathattam, amely vállalat önerőből ért el óriási eredményeket. Állami segítségnyújtás nélkül létesített komoly márkanevet. Gyakran hajlamosak vagyunk csupán a külföldi befektetőkről szólni, megemlékezni, megfeledkezve a hazai tehetséges, ötletekkel bíró és eredményeket megvalósító cégekről – mondta Igor Mirović regionális fejlesztési és önkormányzati miniszter.