2024. április 18., csütörtök

Családi ház falára ,,költözött'' az utcaművészet

A szegedi graffitizó ma már leginkább vásznakra alkot

Szegeden sokan megcsodálják Turi Tiborék családi házának falán a street-art, vagyis az utcaművészet egyik remekül sikerült alkotását. Olyan, mint egy izgalmas, modern freskó. Egykori magyarszós kollégánk ugyanis a valamikori graffitisből lett festőt, Treplán Gábort kérte fel, hogy fesse ki a házuk homlokzatát.

Elmondása szerint feleségével sokat utazgatnak, és Brüsszelben, Jeruzsálemben és másutt is mindig megcsodálták az épületeken a graffitiket, amelyek között szép számban vannak gyönyörű, műalkotásszámba menő alkotások. Jeruzsálemben a zsidó és az arab negyedet elválasztó betonfal olyan ötletes és szép alkotásokkal van kidekorálva, amelyek bármely múzeumban is megállnák a helyüket. Ez adta az ötletet, hogy a házukra is kerülhetne ilyen alkotás. Amikor Treplán Gábornak az egyik szegedi művelődési házban megnyílt kiállításán járt – aki ekkor már vászonra, papírra festett –, megkérte, ha megvannak még a szórópisztolyai, és kedve is van hozzá, fesse ki házuk homlokzatát. Két nap alatt elkészült a több négyzetméteres alkotás, és az utcai rajzok frissessége, dinamizmusa, szín- és formavilága minden arra járót megállásra kényszerített, volt, aki megkérdezte az ifjú művészt, hogy vállal-e munkát, eljön-e hozzájuk is festeni.

– Számomra egyszerűen szépek a street-art képek. Az egyszínű, szürke felületeket miért ne lehetne ,,feldobni'' ezekkel a színes alkotásokkal, pláne ha egy művész csinálja? A városkép is sokkal hangulatosabb lenne, ha több ház így nézne ki – adott hangot a véleményének Turi Tibor.

Hogyan készült ez a legális graffiti? Mint Treplán Gábortól megtudtuk, először természetesen papírra felvázolta a formákat, ezt vitte rá a falfelületre, és színezte ki. Egy-egy kép elkészítéséhez rengeteg festék, sokféle szín kell.

Egy szegedi óvoda falát is a képei díszítik, sokan kérik azt tőle, hogy a szobájuk falára fessen, de a szegedi újságíróék házának dekorációja az egyetlen magánház utcai homlokzata, amelynek kifestésére felkérést kapott. Ezekkel a munkáival bebizonyította, hogy lehet a falfestés e válfaját is művészi szinten művelni.

– A graffiti tulajdonképpen harc a szürkeség ellen. Minden alkotóban benne van a vágy, hogy az alkotás, az a mondanivaló, amit a képeivel szeretne kifejezni, minél több emberhez eljusson – mondta Gábor, vagyis Tré Gé. Szegeden és környékén művelődési házakban, kávézókban voltak már kiállításai, és az ősszel egy londoni pabban is bemutatta a képeit.

– Ez más, mint a kiállítóterem, mert olyan réteghez jut el az alkotó és műve, amely nem jár kiállításokra. Azért szeretek ilyen hangulatos helyeken kiállítani, mert aki egy teára, kávéra, italra betér, az megnézi ezeket a képeket is.

Aki szeretne Gáborról és az alkotásairól többet megtudni, a Facebookon Gabor Treplan / Trege néven akadhat rá az ifjú művész oldalára.