2024. április 19., péntek
ALEKSA ŠANTIĆ MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALAT

Birtokába kell engedni a legális igazgatót!

Többször írtunk már a Sárin (Aleksa Šantić) előállt helyzetről, ahol a falu nevét viselő, restrukturálás alatt álló mezőgazdasági vállalatban voltaképpen két vezetőség működik, az egyik, az illegális tevékenyen, a másik, a legális meg csupán kívülről szemlélheti az eseményeket. A mezőgazdasági vállalat kálváriája a privatizációval kezdődött, az új tulajdonos padlóra vitte a céget. A magánosítási szerződés fölbontása után újra talpra kellett állni, nem egy alkalommal sztrájkkal és útblokáddal kikényszeríteni, hogy művelhessék azokat az állam tulajdonában lévő szántókat, amelyeken korábban is gazdálkodtak. Áthidaló megoldásként a restrukturálást választották. Tavaly július derekán a részvénytársaság közgyűlése új igazgatót, illetve az igazgatók új bizottságát választott, ám ezek az emberek mindmáig nem jutottak be a vállalat területére, mert a korábbi igazgató, Aleksandar Marotić embereivel ezt fizikailag megakadályozta. Mellé állt a cég szakszervezete is, mondván, rossz a kommunikációjuk a Privatizációs Ügynökséggel, és nincs kellő információjuk a vállalat sorsát illetően.

Most a zombori Gazdasági Bíróság ideiglenes intézkedésként elrendelte, hogy Aleksandar Marotić tegye lehetővé Đorđe Zorić vezérigazgatónak az akadálytalan belépést az Aleksa Šantić Rt. ügyviteli helyiségeibe.

A bíróság megállapította, hogy a Privatizációs Ügynökség végzése alapján Đorđe Zorić a részvénytársaság bejegyzett képviselője, Marotićot pedig törölték erről a tisztségről. Ugyanígy törlésre kerültek az igazgatók háromtagú bizottságának tagjai, és helyükbe új bizottsági tagok lettek bejegyezve.

A Gazdasági Bíróság ideiglenes intézkedése kötelező érvényű, Aleksandar Marotić esetleges föllebbezése nem akadályozhatja a végrehajtását, és mindaddig érvényben marad, amíg a felperesek, az Aleksa Šantić Rt. és a legális igazgató, illetve az alperes Marotić közti bírósági eljárás befejeződik.